Besök hos grannen – NEVS!

Besök hos grannen – NEVS!

Många är säkert nyfikna på vad som försiggår i SAAB Automobiles fabriker efter konkursen den 19 december 2011. Det var även vi, så vi bad om att få göra ett studiebesök. Om ni inte redan visste, så ligger fabriken endast en Usain Bolt-distans bort från vårt område. Företaget som idag bedriver biltillverkning där heter NEVS (National Electric Vehicle Sweden), vilket var företaget som köpte upp SAAB:s konkursbo. Efter lite tid lyckades vi få till ett besök, och trots att Anna, Marin och Malin är iväg på sina utlandsäventyr tog jag och Erik tillfället i akt. Det blev ett (som det brukar kallas) exklusivt besök med hjälp av en tidigare trainee på GKN Aerospace, Helena, som jobbar med miljöfrågor på NEVS.

Vi välkomnades i deras utställningshall av Göran som är PR-chef. Han berättade om företagets svenskkinesiska historia och dess framtid. Under året kommer NEVS att presentera sin första elbil, dock främst för den kinesiska marknaden. De bilar de gör idag bygger på en bensindriven SAAB 9-3 med några modifikationer som är mer eller mindre lätta att se och även elbilen kommer bygga på samma modell.

Foto: NEVS

Trots att de löpande banden (tack Henry Ford) rullade på i stabil takt märktes det att fabriken har kapacitet att höja sin produktion rejält. Fabrikens chef för montering, Stefan, visade oss vant runt bland monteringen som den gamla SAAB-arbetare han är. Skillnaderna är delvis stora när man jämför vår produktion på GKN Aerospace med NEVS, ur många synvinklar. En industri som bygger till stor del på montering ser mycket olikheter med en industri, som vår, som har mycket materialbearbetning.

Jag och Erik är verkligen tacksamma för att vi fick titta förbi, det var en imponerande fabrik! Dock, samma dag som vårt besök kom beskedet att NEVS har problem med finansieringen och behöver stanna bandet för några veckor. Vi hoppas på att de kommer till en snabb lösning, för visst vill vi ha både flyg- och bilindustri på Stallbacka i Trollhättan!

Erik, Helena och jag hängandes över en silverglansig NEVS-bil.

PS. Utlandspraktiken närmar sig med stormsteg nu, även för oss. Mer om detta inom kort. DS.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.