Mera snack och mindre verkstad!

Mera snack och mindre verkstad!

Så var den första praktikperioden över. Under de senaste 2,5 veckorna har jag följt med tio anställda i X-verkstan där jag har fått klättra i fräsar, rikta detaljer, titta närmare på detaljer, mätt och kontrollerat, gradat, putsat, kört handtruck, druckit en väldans massa koppar kaffe och blivit bjuden på både tårta och kanelbullar! Det har varit väldigt roligt, extremt lärorikt och även om kontorsråttan i mig nog ibland har suckat över höga ljudvolymer, kylvatten i skorna och muttrar som bara inte går att få upp mycket jag än tar i, så kommer jag nog sakna verkstadslivet lite!

De andra traineerna har ju skrivit om sina verkstadspraktikperioder, så jag får väl väldigt kort nämna vad X-verkstan är för ställe. Många produkter börjar sin bana på företaget i X-verkstan då många första-operationer sker där. Många detaljer kommer som små plåtar eller stora gjutgodsklumpar och fräsas och svarvas till den form de ska ha. Noggrannheten är även här mycket hög, vissa mått får inte avvika mer än några tusendelars millimetrar! Dessutom har X-verkstan den coola avdelningen “Rymd” där munstycken till Ariane-raketen tillverkas. Den “lilla” detaljen som GKN tillverkar är ungefär två meter hög och väger 400 kg och kräver otroliga resurser för att tillverka, men i jämförelse med den 50 meter höga och 780 ton tunga raketen så blir den plötsligt ganska liten!

ariane_ascent
GKN tillverkar den lilla detaljen längst ner i mitten på raketen

Tack Carina, Kim, Hanna, Gustav, Erik, Jörgen, Tage, Back, Bettan, Conny, Sammy och alla er andra som jag fått chansen att träffa och ställa alla möjliga märkliga frågor till!

Men gårdagen bjöd istället på något helt annat: planering! Under året som följer har vi ju chans att få åka omkring i vårt avlånga land (och kanske något steg utanför det också?) och få hälsa på intressanta företag och människor. Det är en unik chans till erfarenheter, kontakter och kunskap som vi traineer får. Inte undra på att man känner sig privilegierad som fått denna chans! Så igår var det möte hela dagen lång för att komma fram till vart vi ville åka. Vi hann också med att diskutera vilka vi vill träffa på vårt eget företag samt påbörja ett gruppkontrakt. Vi hann inte riktigt klart eftersom vi hade ett inplanerat möte med Stefan Smith, HR-chef, men i övrigt får det nog klassas som en produktiv dag!

En annan väldigt bra grej med denna vecka är att vi äntligen fått våra datorer! Det har varit lite oklart med när dessa dyrgripar skulle komma till oss, men i torsdags kom trainee-pappa Magnus med ett lurigt leende på läpparna och meddelade att en liten överraskning väntade på oss. Som små barn på julafton var vi när vi öppnade våra väskor och lådor med datamöss, tangentbord och sladdar. Så nu sitter jag och skriver det första inlägget på min egna lilla dator!

Innan jag önskar er alla en fortsatt god lördag vill jag bara tipsa om de nya exjobb som kommit upp här på bloggen. Fler kommer att komma upp så småningom, så ni som letar exjobb: håll ögonen öppna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.