Sista delen av aktivitetsveckan, ny praktikplats och rymden!

Sista delen av aktivitetsveckan, ny praktikplats och rymden!

Nu har det återigen blivit min tur att avrapportera och berätta vad som hänt sen sist!

Aktivitetsveckan innehöll en hel del, ja ni gissade rätt, aktiviteter. Utöver en massa besök till olika företag, långa bilresor och övernattningar på både hotell och vandrarhem, så avslutas hela veckan återigen med två dagar vid konferensanläggningen vid Bokenäs.

Den här gången var det en hel del personutveckling och gruppdynamik som stod på schemat, jag var nog inte den enda av oss som var måttligt mörbultad när vi kom därifrån på fredagseftermiddagen. Som vanligt så levererades det både mat och sovplats i högsta kvalitet och vi hann dessutom spendera någon timme vid spaanläggningen med bubbelbad och bastu!

Allt som händer ute vid Bokenäs är givetvis väldigt klassificerat och vad som händer där får ej förtäljas i varken ord eller text. Så nog om detta!

Vad gör Christian nu?!

Jo, så här ligger det till! Jag har redan spenderat två veckor på avdelningen för hållfasthet, precis samma avdelning som Martin var vi förra perioden, och skall vara här i två veckor till.

Jag kände nämligen att detta skulle kunna vara kul att testa på då jag tidigare har läst en begränsad mängd hållfasthet, men dock inte fått arbeta med det något vidare. Så det jag har fått göra hittills är att med hjälp av olika metoder ta fram värdet på de säkerhetsmarginaler som finns för en av våra produkter när det kommer till mekaniska laster. Alltså, vilka marginaler som finns vad gäller hur mycket detaljen tål innan den går sönder.

Sedan har jag även fått jämföra olika material med varandra för att se hur dessa säkerhetsmarginaler varierar med materialval. Det är ganska stora skillnader kan jag meddela!

Sist men inte minst, Rymden!

Arianne 6 - Där GKN skall vara med och tillverka motormunstycken och turbiner
Arianne 6 – Där GKN skall vara med och tillverka motormunstycken och turbiner

Jag som rymdtekniker kanske har ett lite större intresse för rymdindustrin och rymden i allmänhet än många andra. Så jag känner att vi får ta upp ett par intressanta saker som har hänt den senaste tiden!

Så, vad har hänt?

  • Rosetta med landaren Philae nådde fram till kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko och lyckades landa och sända data ifrån ytan på en komet för första gången.
  • Europeiska rymdorganisationen (ESA) har beslutat att satsa på Arianne 6, vilken är uppföljaren till den tidigare europeiska bärraketen Arianne 5. GKN har därmed säkrat uppdrag inom rymdindustrin i 15-20 år framöver!
  • Den amerikanska rymdorganisationen NASA testflög den nya generationens rymdfarkost Orion, genom att skjuta upp den i rymden och varva jorden två gånger innan den “landade” i havet strax utanför Kaliforniens kust. Orion är tänkt att ta människan till exempelvis Mars inom 15 år!

Det är mycket som händer i rymdbranchen nu och det är fruktansvärt intressant!

/Christian out!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.