Den Amerikanska drömmen

Den Amerikanska drömmen

Några veckor in i utlandspraktiken är det nu dags för en ny uppdatering vad jag har har för mig här borta i Kalifornien.

För det första är arbetsdagarna generellt sett längre här. Det finns ingen stämpling som hemma utan man förväntas lägga den tid det krävs för sina uppgifter med ett minimum på ungefär 9 timmar per dag. Detta är dock som sagt minimum och jag har nog snittat närmare 10 sen jag kom hit.

Trots en del initiala problem med Exportkontroll samt IT-strul kom jag tillslut igång med lite produktivt arbete. Under min tid här kommer jag att i närtid att fokusera på arbete med utvärdering av en produktionslösning med anknytning till 737 projektet. Känns som ett roligt projekt där det växlas mellan materialprovning, design och FEM analyser. Förutom detta kommer jag att assistera i ett samarbetsprojekt med Trollhättan men mer om detta i nästa inlägg.

Boeing 737 Max är det stora projektet här borta och för ASTECH:s del gäller det den inre väggen av motorhöljet. För att kunna möta de enorma volymer som väntas har man under den senare tiden jobbar stenhårt med att implementera en automatiserad produktionsprocess för sin tillverkning av dessa honeycombstrukturer.

737 MAX ArtworkK65656-01
Boeing 737 Max.

 

Honeycomb är en materialstruktur likt den som återfinns i bikupor. Fördelen är att man kan skapa lätta strukturer men ändå behålla bra mekaniska och akustiska egenskaper.

För mer information se, http://en.wikipedia.org/wiki/Honeycomb_structure.

Jag har haft tur att få lite besök av kompisar hemifrån när jag har vart här och på helgerna har jag bl.a. hunnit med ytterligare en resa till San Diego där vi gick på baseboll samt weekend i Las Vegas. Huntington Beach där jag bor är känd som en surfstad och inte kan jag bo här i tre månader utan att försöka lära mig. Det är inte lätt kan jag lova men med några veckors mer träning kan jag förhoppningsvis kalla mig surfare.

2015-05-24 17.34.11
Det bittra ödet för min första surfbräda.

 

Fick även besök på ASTECH från Trollhättan nyligen då sista årets elever från det Industritekniska programmet i samarbete med GKN gjorde sin avslutande utlandsresa till Kalifornien. På memorial day som är en röd dag fick jag äran att ta hand om Magnus & Magnus som följde med klassen hit. Det blev shopping på en av alla outlets, häng i Huntington och BBQ hos Jerry som är av Svenskarna som jobbar här.

2015-05-25 16.21.01
Fint besök i Huntington av Magnus & Magnus från Trollhättan. Notera att solen inte alltid skiner i Kalifornien.

 

Sett till blogginlägg av tidigare års traineer verkar det här med listor under utlandspraktiken ha varit populärt så jag tänkte ge mig på ett försök.

  • Äntligen lärt mig hur man svarar till hälsningsfraser likt ”Hi, how you doing” eller ”Hi, whats going on?”. Ledtråd, svara aldrig på den faktiska frågan med undantag om inte personen faktisk menar vad den säger och verkligen undrar. För om man då inte svarar är man ju otrevlig… Låter onödigt krångligt? Det är det!
  • Sett folk hyra ”Walmart Scooters” för att dem inte orkar gå när de handlar (Tjuter förövrigt som en stor lastbil när man lägger i backen).
  • Gjort mina första trevande försök till att surfa.
  • Käkat på en Amercan diner ute i Nevadas öken.
  • Snittat 12 mil bilåkning om dagen, hur ska man annars ta sig någonstans?
  • Implementerat Taco Tuesday som en rutin under mina veckor.
  • Börjat bry mig om dollarkursen till den grad att jag varje dag analyserar hur trenden ser ut.
Magnus #2 visar prov på sina grillkunskaper.
Magnus #2 visar prov på sina grillkunskaper.

Jäklar vad tiden går fort är borta, snart redan en tredjedel gjord!

Ha de gött där hemma.

/Martin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.