Vardagslyx som trainee

Vardagslyx som trainee

Många kanske ställer sig frågan; vad innebär det egentligen att vara trainee? Eller, vad är det egentligen som skiljer en traineetjänst mot en ”normal tjänst” som ingenjör på ett företag?

Rent arbetsmässigt är den största skillnaden att vårt första år består av flertalet praktikperioder där vi får direkt möjlighet till rotation mellan helt olika avdelningar för att därmed få en bred inblick i verksamhetens olika delar. Men förutom vårt dagliga arbete har vi även en del andra saker som sker vid sidan om, såsom studiebesök både internt på GKN Aerospace men även externt samt att vi i traineegruppen driver ett eget projekt (mer om det i ett senare inlägg).

Då grundtanken som ovan nämnt är att vi ska få en bred inblick i verksamheten försöker vi att boka in möten med de flesta olika avdelningarna här på GKN Aerospace Trollhättan. Under dessa möten får olika personer tillfälle att berätta mer om vad som händer på just deras avdelning och exempelvis berätta om vilka frågor som är hetast just nu i deras vardag. Det ger oss möjligheten att få en bred inblick även inom de områden som vi själva inte arbetar med och helt ärligt, vem vet egentligen vad en ingenjör faktiskt gör? Förhoppningen är ju att jag har ett bättre svar eller i alla fall en större inblick i just den frågan när året är slut.

Som exempel var vi i måndags på möte med inköpsavdelningen, där fick vi ta del av deras arbete och de frågor, hinder och möjligheter som det innebär att jobba globalt med ett stort antal leverantörer. För mig var det väldigt spännande att höra om detta eftersom det är något som ligger långt ifrån mitt dagliga arbete!

Utanför alla interna möten här i Trollhättan försöker vi även planera in möten med andra externa och intressanta företag. Ni har tidigare genom bloggen fått följa med på vår första aktivitetsvecka till Linköping/Stockholm och nästa vecka far vi iväg mot Paris/Amsterdam, men utanför dessa lite längre och mer omfattande resor försöker vi även att besöka intressanta företag som finns representerade i regionen. Idag har vi därför besökt min gamla arbetsgivare Volvo Lastvagnar i Tuve(Göteborg). Vi började dagen med en rundtur i produktionen för att sedan få träffa personer som arbetar med materialhantering, produktionsledning samt framtida produktplanering. Samtliga möten var väldigt intressanta och givande – det är alltid kul att träffa nya företag och jämföra hur vi har det här på GKN med hur andra företag jobbar med liknande utmaningar som vi står inför (fast för en helt annan produkt).

Gänget utanför Volvo Lastvagnar, Tuve.
Gänget utanför Volvo Lastvagnar, Tuve.

Jag hoppas att detta inlägg kan ge en lite tydligare inblick i traineeprogrammets uppbyggnad här hos oss på GKN i Trollhättan och att det kan vara ett steg mot en bättre förståelse för variationerna i en ingenjörs arbete.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.