Att arbeta med exportkontroll

Att arbeta med exportkontroll

Att arbeta med RM12-motorn är inspirerande! Jag har nu haft nöjet att arbeta med RM12 i ungefär fyra veckor och det känns som bitarna långsamt börjar falla på plats. Jag arbetar främst inom två olika projekt med anknytning till RM12, exportkontrollfrågor samt reservdelsoptimering. Det primära fokuset ligger på exportkontrollfrågorna, vilket är ett område som jag är helt obekant med. Detta är naturligtvis utmanande men också samtidigt väldigt inspirerande att utforska. Mina medarbetare gör sitt bästa för att hjälpa mig att förstå dessa processer genom att stödja mig med nödvändig information och vägledning, kort och gott de är ett riktigt skönt gäng.

Så vad är egentligen exportkontroll? Exportkontroll är relaterad till produkter med potential att användas i applikationer som är utformade eller modifierade för rymd och militära industrin, produkter med dubbla användningsområden, produkter som kan användas för att tillverka massförstörelsevapen och de med misstänksamhet som skall användas i embargo länder. Detta innebär i princip att produkter eller information om dessa produkter inte kan exporteras utan tillstånd från leverantörens ursprungsland. Till exempel är det inte tillåtet att förmedla information till din leverantör om en specifik produkt utan att ha en särskild licens på plats. Detsamma gäller för fysiska transporter. Beskrivningen ovan kanske inte uppfattas så omfattande och komplex, men är i själva verket ganska dynamisk med anledning av en ny exportkontrollreform som Obama har infört. Detta innebär bland annat nya klassificeringar av produkter vilket leder till att och licenser behöver uppdateras.

Min uppgift är initialt att kartlägga alla produkter och dess klassificeringar som regleras av en exportlicens för att visualisera under vilka licens dessa produkter måste levereras. Denna information innehas vanligtvis av leverantören, vilket innebär att mycket av min tid kommer att gå till just kontakt med leverantörerna. Utöver detta arbete försöker jag skapa mig en helhetssyn av processen för att i längden bidra med utbildningsmaterial till anställda inom det militära värdeflödet som berörs av exportkontroll.

Jag kan också gladligen meddela att planering för andra aktivitetsveckan är klar 🙂 Vi kommer under vecka 47 att besöka Snecma, Frankrike samt Fokker (nyligen uppköpt av GKN), Holland. Fortsätt att följa oss för mer information om denna spännande resa 🙂

Take care!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.