RiHi in progress

RiHi in progress

Ni som är trogna följare av bloggen har ju tidigare sett att vi driver ett samhällsprojekt för att förenkla flyktingars integration i det svenska samhället. Arbetet pågår kontinuerligt och det är mycket spännande på gång. Man skulle kunna säga att glaset nu är halvfullt (mer positivt jämfört med halvtomt? 😉 ) då vi genomfört två av de fyra planerade föreläsningarna som sedan skall avslutas med en praktikmässa.

Varje flyktings integration tenderar att vara väldigt individuell och de har alla kommit olika långt i asylprocessen. Jag hörde exempelvis på nyheterna under förra veckan att det idag kan ta upp till sex månader innan en ansökan ens läggs på bordet och att det därefter kan ta upp till två år att få svar på om man får stanna kvar i Sverige. Tänk dig själv hur det kan vara att leva i sådan ovishet?

Vi kan inte snabba på asylprocessen men vi kan hjälpa deltagarna i RiHi att hålla uppe hoppet och att bli inspirerande att fortsätta sin resa mot att bli en del av det svenska samhället. Därför valde vi att bjuda in två personer som genomgått asylprocessen och som lyckats bygga upp ett liv, skaffa sig ett jobb och även lärt sig svenska, mycket genom egna initiativ. Det gemensamma budskapet som båda föreläsarna poängterade var just hur egna initiativ har varit en grundförutsättning för att ta sig framåt. Vad sägs exempelvis om att lära sig svenska på ca 3 månader, imponerande? Många flyktingar begränsas istället genom att de väntar på att få studera Svenska för invandare (SFI), vilket kan göras först efter att de fått ett permanent uppehållstillstånd.

Vi hoppas att flyktingarna nu efter att ha hört om dessa personers fantastiska resor ska känna större inspiration att fortsätta kämpa och på egen hand ta nödvändiga beslut som kan hjälpa dem framåt.

Redan nästa vecka kommer den tredje föreläsning hållas av Arbetsförmedlingen som kommer att prata om hur man söker jobb i Sverige samt hur man skriver sitt CV och personliga brev.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.