Studiebesök SAAB Linköping

Studiebesök SAAB Linköping

Nu har vi varit i Linköping igen, den här gången på studiebesök på SAAB! Eftersom det är en gammal tradition att besöka SAAB och skriva ett blogginlägg om det, gör även jag det! Notera hur titeln elegant följer föregångarna enligt bland annat ett-ords-reducerings-regeln. Besöket var jätteintressant, inte bara för att jag tidigare inte visste så mycket om SAABs verksamhet.

Vi togs emot av Emelie och Johannes, två glada traineer på SAAB, och blev introducerade med en presentation om företaget. Det visade sig att man utöver tillverkningen av JAS 39 Gripen sysslar med ”kompletta säkerhetslösningar för civila och militära ändamål” och inte bara i luften, men också på land och till havs. Närmare bestämt arbetar man med allt från ubåtar (sedan 2014 och förvärvet av Kockums :O> ) till kommersiella flygplan, från trafikledningssystem till kamouflage och från militärutrustning till fängelsesäkerhet.. kommunikation.. från sensorsystem till obemannade farkoster.. i havet.. och luften.. simuleringsprogram och.. och Rapid Mapping (<- fett!).. SAAB arbetar med väldigt mycket! Kolla in deras hemsida och se om du hittar nå’t de inte gör.

Tillbaka till besöket. Vår vistelse fokuserade på Aeronautics, den del av företaget som arbetar med luftburna system, och JAS 39 Gripen (ett sådant system). Vi fick därför en spännande rundtur i produktion och se monteringen av Gripen, från enstaka komponenter till färdiga flygplan. En presentation om Gripens historia och utveckling var sedan allt vi behövde för att få sätta oss bakom spakarna och flyga en sväng. De simuleringsprogram man utvecklat i kombination med Rapid Mapping (tredimensionella avbildningar av omgivningen) gjorde flygturen både säker och kul.

SAAB
Upplyst skylt i mörkt Linköping (ett försök i alla fall, antar jag)

SAABs anläggning är ett skyddsobjekt, varför jag inte får inkludera någon bild från allt spännande.. man får faktiskt inte ens beskriva platse

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.