De stora siffrornas land

De stora siffrornas land

För en tid sedan flyttade jag till murens, pandans och hoverboardens hemland; Kina. Det är med stor vördnad och respekt som jag har bosatt mig i detta anrika land vars medborgare utgör en femtedel av världens folkmängd och vars ekonomi är den näst största i världen. Ni märker det redan nu, det här är ett land av stora mått.

Med sina modiga 24 miljoner invånare rankas min bostadsort, Shanghai, som en av världens största städer. Staden har likt de flesta andra stora kinesiska städer haft en stadig tillväxt i och med den pågående urbaniseringen. De senaste 30 åren har 300 miljoner människor flyttat in till städerna och ytterligare 350 miljoner beräknas överge landsbygden under de kommande åren.

Något som tenderar att nå allt högre nivåer i takt med att städerna växer är partikelhalterna. I och med urbaniseringen ökar el och vattenkonsumtionen per kapita, vilket bland annat leder till fler kolkraftverk, som idag är Kinas främsta energikälla. Detta i kombination med att fler och fler har råd med att köpa egen bil leder givetvis till ökade problem med luftföroreningar i de större städerna.

Urbaniseringen medför dock även positiva konsekvenser. I och med städernas mer välbetalda jobb lyfts fler människor upp i den ekonomiska medelklassen. Detta möjliggör ökad konsumtion av produkter och tjänster, vilket i sin tur ger förbättrade affärsmässiga utsikter för både nationella och internationella företag.

Det kan således konstateras att Kina är ett land med stora siffror på flera olika plan, och där tillväxten indikerar att framtidens siffror kommer vara än högre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.