Studiebesök i Kalifornien

Studiebesök i Kalifornien

Här följer en redogörelse om olika studiebesök som jag och Linn fått möjlighet att göra på GKN-anläggningar och leverantörer runt om i Kalifornien.

Tillsammans med elever och lärare från Aerogymnasiet var vi på GKN i El Cajon. Siten tillhör Engine Systems och har produktion liknande den hemma i Trollhättan. Man tillverkar och utför service på kalla och varma strukturer, statiska och roterande, från turbinblad till stora fläkthus. Här använder man också en unik process för att bearbeta fram ribbor, förstärkningar och flänsar ur plåtar och komplexa detaljer. Processen kallas Chemical Milling (kanske kemisk fräsning men troligtvis etsning på svenska) och går ut på att man belägger ytan man vill bearbeta med ett keramiskt skikt. Sedan ritsar man bort skiktet på områden man vill göra tunnare och sänker ner detaljen i ett bad. Stark och upphettad syra gör att man kan avverka material snabbt och med precision, även på beständiga titanytor. Processen har historiskt sett varit i blåsväder för arbetsmiljön den medför, dess miljöpåverkan och restprodukter som skapas och det har krävts rigorösa kontroller för att ha tillstånd att använda den.

[Bild från besöket i El Cajon kommer snart :O ]

Vi har också varit på Carlton Forge Works i utkanten av Los Angeles (Paramount) som sedan 2009 ingår i PCC-koncernen. Så som namnet antyder ägnar man sig åt smiden, stora och svåra smiden och med GKN som största kund tillverkar man bland annat turbinhus, fläkthus (de som El Cajon får senare), spolar och flänsar. Smidesgodset är stort och därmed också hammare, pressar och valsar.

Så här kan en hammare se ut i industrin. Genom att lyfta och släppa det tunga verktyget formas arbetsstycket successivt till jetmotorer.
Så här kan en hammare se ut i industrin, genom att lyfta och släppa det tunga verktyget formas arbetsstycket successivt till en jetmotor

Företaget TIMET utvinner och förädlar titan till legeringar som i stor utsträckning säljs till flyg- och rymdindustrin. I staden Henderson som sitter ihop med Las Vegas hälsade vi på TIMETs anläggning där man framställer titan ur mineralet rutil. Förädlingen sker genom den så kallade Krolls-processen i vilken titanoxid från mineralet reagerar med klor, destilleras, förenas med magnesium och förenklat förklaras. Produkten blir rent titan i form av ett stort, poröst cylinderblock (titansvamp) men har dittills krävt en hel del energi. Detta är delvis svaret på varför fabriken ligger mitt ute i öknen, eller rättare sagt nära Coloradofloden och elproducerande Hooverdammen.

Hooverdammen och vattenkraftverket som förser närområdet med elektricitet och möjliggör titanframställning
Hooverdammen och vattenkraftverket som förser närområdet med elektricitet och möjliggör titanframställning

I nästa vecka ska jag och Linn åka till lilla Camarillo (väster om Los Angeles) och den lilla GKN-fabriken där endast ett fyrtiotal anställda jobbar med att forma plåt genom trycksvarvning. Jag hoppas inte jag ljuger för mycket om jag säger att man genom att trycka verktyg mot roterande plåt skapar cirkulära metallkomponenter som till exempel kan sitta och skydda fläktens inlopp.

Trycksvarvning formar metallplåt till rotationssymmetriska produkter, som flygplansdetaljer och mässingsvaser
Trycksvarvning formar metallplåt till rotationssymmetriska produkter, som flygplansdetaljer och mässingsvaser

 

Nu måste vi förbereda inför helgens firande av nationaldagen. Ha en bra helg och på återseende!

Mikael

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.