Hela världens fabrik

Hela världens fabrik

De tycks vara överallt; på mobiltelefonen, på tröjan och även på tandborsten. Etiketterna som proklamerar ”Made in China” är givetvis vad jag syftar på. Faktum är att Kina står för ungefär en fjärdedel av världens samlade produktion sett till värde. I vissa industrier är landet helt dominerande, exempelvis tillverkas 70 procent av världens mobiltelefoner och 60 procent av dess skor här. Att Kina har fått epitetet ”världens fabrik” är således inte så underligt.

Kina har snabbt seglat upp som det dominerande produktionslandet. År 1990 stod landet för knappa tre procent av världens produktion och har nu alltså ungefär 25 procent. Anledningarna till denna uppseendeväckande tillväxt är många och det är svårt att peka på vad som har varit viktigast. Det är däremot uppenbart att landets låga lönekostnader, förmånliga skatteregler, väl utbyggda ekosystem för tillverkning och mer slapphänta regler vad gäller miljö har bidragit till landets framgång.

Under min tid här i Kina har jag fått möjlighet att uppleva den tillverkande industrin både genom våra egna fabriker och genom underleverantörers fabriker. Jag har mötts av stora skillnader i fråga om arbetsmiljö och kapabilitet under mina besök. Alltifrån nergångna fabrikslokaler med sporadiskt utsatta maskiner till moderna och automatiserade produktionslinor har passerat min näthinna. Bland de mer moderna exemplen återfinns GKNs fabrik i Taicang. Denna fabrik startades under förra året och håller för tillfället på att utrustas med nya maskiner för serieproduktion av olika komponenter inom Land Systems-segmentet. Fabriken håller hög standard och nya produktionslinor kan designas med stor frihet,  vilket bådar för god effektivitet.

Om Kina kommer att behålla sin position som världens främsta tillverkare låter jag vara osagt, men i och med den konstant växande poolen av erfarenhet samt den starka viljan att nå nya framgångar blir jag inte förvånad om jag även i framtiden ständigt kommer att bli påmind om min tid i Kina genom ”Made in China”-etiketterna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.