Ny resa, ny praktikperiod.

Ny resa, ny praktikperiod.

Precis som Niclas skrev så fick vi äran att uppleva några spännande och lärorika dagar i Linköping förra veckan. Det var speciellt givande och intressant att få träffa några av SAABs traineer. Efter en informationstät dag på SAAB så fick vi också testa på deras avancerade JAS-simulator, och bortsett från en och annan illamående och yr trainee så var upplevelsen till sin belåtenhet.
Förresten, en fågel viskade att Niclas glömde fälla upp landningsstället vid en nödlandning på E4an utanför Linköping, men det är nog bara rykten.

Nu börjar den andra praktikperioden lida mot sitt slut, och jag får ta tillfället i akt att kommentera min tid här på R&T (Research & Technology). Denna period blev jag dock mer tilldelad ett projekt än en avdelning vilket har varit mycket spännande. Jag har ingen projektledningserfarenhet sedan tidigare och perioden har därför varit mycket lärorik. Projektet som jag driver sträcker sig över några år och jag kommer därför behålla en del fokus på det under min fortsatta trainneetjänst. Projektledning är extremt roligt och lärorikt och jag kan se mig själv jobba vidare som projektledare i framtiden.
Jag får passa på att berömma mina kolleger på PTC (“Produktions-Teknisk Centrum” som är en del av R&T avdelningen) som otroligt trevliga och kompetenta, och jag kommer sakna den härliga stämningen där.

Nu börjar aktivitetsvecka 3 närma sig med stormsteg och jag passar på att hinta lite om vad vi ska göra och vilka siter vi skall besöka. Till resan kommer också våra amerikanska traineekollegor och målet är att knyta en nära och personlig kontakt som kan vara till gagn för samtliga i framtiden. Det underliggande målet med studiebesöken är att knyta kontakt med personer inom företagen på plats, öka helhetsbilden av vad GKN gör och hur vi globalt opererar, samtidigt ska vi agera ambassadörer åt GAS vägnar. Under står beskrivet om några av de siter vi skall besöka, samtliga ligger i England.

GKN Aerospace Luton är världsledande inom isskyddssystem för militära och civila flygplan. Målet är att få ta del av den kompetens som finns inom elektro-termiskt isskydd från design till applicering.

GKN Western Approach tillverkar vingstrukturer i kompositmaterial och där skal vi ta del av den senaste och framtida kompositteknologin för flygplansstrukturer från design till produktion.

GKN Aerospace Filton är ”center of excellence” för EBW (Electron Beam Welding). Fokus under studiebesöket kommer vara att få reda på så mycket som möjligt om denna AM-teknologi, samt det strategiska arbetet kring AM och förberedelserna för en storskalig industrialisering.

GKN Driveline Birmingham är precis som GKN Aerospace en del av GKN plc, till skillnad från att pyssla med teknik som rör sig i och ovanför atmosfären, ligger fokusen hos GKN Driveline på att tillverka och utveckla teknologier för sådant som rör sig på marken, dvs. bilindustrin. Det ska speciellt bli intressant att få inblick i hur GKN Driveline skiljer sig strategiskt och operativt gentemot GKN Aerospace.

På återssende!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.