Studiebesök på Arcam och Ruag!

Studiebesök på Arcam och Ruag!

Hej läsare!

Som ni regelbundna läsare vet så åker vi traineer på diverse studiebesök. Delvis under våra aktivitetsveckor då vi är borta hela veckan men ibland åker vi även på dagsresor. Förra veckan fick vi nöjet att få besöka Arcam i Mölndal och Ruag Space i Göteborg. Kul!

Arcam är ett världsledande företag inom additiv tillverkning (AM – Additive Manufacturing). En mer välkänd term för AM är 3D-printing. Detta är en teknik som är superhet inom dagens flygindustri. AM är en modern tillverkningsmetod som kommer att ändra spelplanen för bl.a flygmotortillverkare i framtiden. En stor fördel med AM, om man jämför med klassiska tillverkningsmetoder (t.ex svarvning och fräsning från gjutgods eller smiden), är att det tillåter framställning av mycket mer avancerade strukturer. Genom att öppna denna dörr kan man spara mycket vikt i många komponenter. Viktbesparing är givetvis väldigt önskvärt när det gäller allt som flyger. Kan man tillverka lättare komponenter med samma eller bättre egenskaper så finns det väldigt mycket pengar att tjäna.

På Arcam fick vi i alla fall en presentation om vad det finns för olika sorters additiv tillverkning, vilka av dessa som Arcam specialiserar sig på och vad AM kan komma att betyda för vår tekniska värld i framtiden. Vi fick även se bitar av Arcams produktion och montering av nya AM-maskiner.

Ruag i sin tur är ett företag som tillverkar elektriska komponenter till produkter som används i rymden. Bland annat tillverkar de styrdatorerna till Ariane 5 – ESAs tunglyftsuppskjutningsraket – och kretskort till satelliter med mera. I kontrast till Arcams visionella teknologier så är Ruag ett företag som använder sig av mycket beprövad teknologi. Med tanke på vad en uppskjutning av Ariane 5 kostar (hundratals miljoner dollar) så är hög kvalitet i starkt fokus på Ruag. Prestanda (eller ”datorkraft”) är alltså inte ett fokus i dessa komponenter. En persondator kan ju ibland krascha utan att det blir något större rabalder, men skulle styrdatorerna i en uppskjutningsraket krascha under uppskjutning så kan man räkna med större konsekvenser.

Förutom en presentation om Ruags produkter och bransch så fick vi en rundvandring kring deras facilitet där vi fick se bland annat deras produktion, renrum, vibrationstestanläggning med mera. Som vanligt var det väldigt intressant och trevligt att hälsa på ett par företag som jobbar mot samma bransch som oss, om än med väldigt skilda produkter i sig. Ser fram emot fler spännande besök under nästa vecka, då vi traineer ska till Tyskland på ett gäng studiebesök!

 

Over and out

Joakim Åhman

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.