En vecka i Italien

En vecka i Italien

Buongiorno alla bloggälskare,

Nu har vi traineer precis kommit hem från ännu en av våra beryktade aktivitetsveckor (vi gör faktiskt mer än bara reser, jag lovar). Destinationen var Italien med flera händelserika företagsbesök.

GKN Sinter Metals Milano
Vi öppnade veckan på topp med ett besök på GKN Sinter Metals Milano. Här blev vi välkomna av Massimo Sala, Production & Plant Engineering Manager, som bjöd oss på allt från godis till historier från alla hans år inom företaget. Detta var vårt första besök på ett Sinter Metals företag, så vissa av oss (mig själv inkluderad), hade vad man kan kalla för begränsat med kunskap om sintringsprocessen. Detta blev ingen match för den erfarne Massimo som verkligen gav oss en övergripande men ändå väldigt detaljrik överblick över hela Powder Metallurgy divisionen och sintringsprocessen. Sinter Metals Milano har över 50 kunder i mer än 20 länder och levererar delar i metall till bland annat bilindustrin. För er som inte är bekanta med sintring så innebär det förenklat att man med hjälp av tryck och värme formar metallpulver till en detalj. Först pressar man metallpulver till en form, sen ”bakar” man produkten i en ugn för att materialegenskaperna ska låsa sig.

Efter presentation fick vi en rundvandring i fabriken där vi i sann LEAN anda följde produktens flöde; från blandning av metallpulver till skeppning av färdiga detaljer. Förutom formpressning och värmebehandling kan detaljerna gå igenom fräsoperationer, trumling och dimensionering som vi också fick se. Massimo visade också deras interaktiva tv-skärmar som de har i produktionen där man kan kolla allt från vädret till vilka som jobbar i produktion till maskinbeläggning. Något som vi traineer tycker vi borde införa hos oss. White boardens tid är förbi!

 

Avio Aero Turin
På tisdagen tog vi oss ca två timmar väster om Milano till ett regnigt Turin för att besöka vår kund Avio Aero, ett av General Electrics bolag. Väl på plats fick vi träffa Guilia Marti som arbetar som inköpare där vi på GKN Aerospace Sweden är en av hennes kunder. Vi fick en presentation av hela Avio Aero samt diskutera kund-leverantörs relationer. Guilia som är, i jämförelse med många andra värdar vi träffat, ganska ung, berättade hur det är att jobba inom GE. Hon berättade bland annat att en stor skillnad från när GE köpte Avio Aero är att det har blivit ett öppnare företagsklimat där man främjar rotationer inom företaget för att sprida kunskap. Ett lärorikt möte är man sätter vårt eget företag i relation till en helmotors tillverkare.

 

På återseende,
Maria

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.