Aktivitetsvecka 2, del 1

Aktivitetsvecka 2, del 1

Tjolahopp!

Förra veckan var vår andra aktivitetsvecka då vi ännu en gång fick besöka ett flertal spännande företag, denna gång tog vi vårat pick och pack till Tyskland och Nederländerna. Då det blev en hel del olika besök så tänker jag skriva om tre av dessa i detta inlägg.

Då vårat traineeprojekt handlar om ett studiebesök i VR-miljö så passade vi på att besöka ett företag som arbetar med just det, för att få en större kunskap vilka tekniker som finns och kan tänkas använda. Vi besökte företaget Kubikfoto3 i Stuhr utanför Bremen. Där vi fick träffa Ole Leifels som presenterade deras företag och en del av de projekt som de har arbetat med, allt från utbildningssyften till reklam för olika företag. Vi fick även testa ett flertal med VR-glasögon vilket var riktigt coolt, dyka ner i havet och kika på djur ute i naturen bland annat.

En glad Emelie som får se ett sjölejon i havet i en VR-miljö.

Vi passade också på att besöka två olika startupföretag som arbetar inom flygbranschen vilket var väldigt lärorikt då de verkligen arbetar med frågor som är aktuella nu.

Första startupföretaget vi besökte var Skel-Ex i Rotterdam där de utvecklar och tillverkar ett yttre skelett som används på överkroppen på de som arbetar i produktion för att minimera ergonomiska skador och öka produktiviteten. Den avlastar axlarna så det inte känns lika tungt att arbeta med armarna i en hög position.

Först fick vi träffa Michael Kuiken som visade upp och berättade om deras produkt och dess tillverkning. Vi fick även pröva att ha på oss den och då kände man verkligen vilken stor avlastning den gav axlarna när armarna var i axelhöjd eller högre upp. Därefter gav Jaap Hoogland en presentation om företaget, dess bakgrund och framtidsplaner. Riktigt bra idé och en stor nytta för att minimera skador ute i produktion!

Wictor känner sig stark med Skel-Ex produkt.

Det andra startupföretaget vi besökte var Aiir Innovations i Amsterdam som grundades 2016 och där fick vi träffa grundarna Bart Vredebregt och Miriam Huijser. Deras företag arbetar inom Artificiell Intelligens (AI) som en hjälp till underhåll i flygindustrin, till inspektioner och reparationer.

De utvecklar ett mjukvaruprogram som analyserar en videoinspelning och upptäcker och markerar automatiskt defekter i materialet så som sprickor eller bucklor. Detta används som ett extra par ögon till operatören under inspektionen så att inget ska missas och tid besparas. Vi fick se hur de filmar turbinblad i en jetmotor och markerar direkt i videon de defekter som hittas. Riktigt häftigt hur detta fungerar och det är en stor nytta då det blir en säkrare inspektion som tar kortare tid. Tid=pengar!

Hela gänget utanför det lilla “samhället” där Aiir Innovations har sitt kontor.

 Om ni vill läsa mer om dessa intressanta och innovativa företag kan ni besöka deras hemsidor:

Kubikfoto3https://www.kubikfoto.de/en/#Home

Skel-Ex: http://www.skel-ex.com/

 Aiir Innovations: https://aiir.nl/index.html 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.