F7 Såtenäs

F7 Såtenäs

Hej bloggläsare!

Det rullar på här på GKN och vi närmar oss en härlig julledighet! Tidigare i veckan fick vi äran att få följa med Tekniksprångarna och Maria Stavered till Skaraborgs flygflottilj, F7 Såtenäs.

Väl på Såtenäs träffade vi vår guide Dag Kjellberg som visade oss Svenska Flygvapnets veteranflygshall. Dag är numera en pensionerad stridspilot med hela 1500 timmar i Viggen samt ett par hundra i Gripen. Planen tas om hand av en ideell förening kallad Swedish Air Force Historic Flight där plan som Viggen, Draken, Tunnan, Lansen och SK60 finns i deras förvar. Planen är alla privatregistrerade och flygs av föreningens piloter på uppvisningar, mer eller mindre över hela världen. Vi fick gå runt och kika i de två olika hangarerna medan Dag fick svara på alla frågor som dök upp.

SAAB JA 37 Viggen
SAAB J37 Draken

Kort därefter var det Gripencentrum som gällde, där fick vi en genomgång om flygvapnets historia av Håkan Brandt som även han är en pensionerad stridspilot och har flugit med Viggen under många år. Medan vi vistades i Gripencentrum så dånade det högljutt utanför då flertalet Gripen plan rullade ut på startbanan och flög iväg. Efter föreläsningen promenerade vi tillsammans med en annan grupp till Gripen hangarerna, innan vi klev in så passade alla på att njuta av synen, och framför allt ljudet, av ytterligare ett Gripen plan som skulle lyfta. Vi stod relativt nära och det var en mäktig upplevelse att höra och se RM12 motorn i skarpt läge.

Dagen avslutades med att Dag pratade om cockpit, pilotkläderna samt nödlådan med proviant och överlevnadsutrustning som piloten alltid har med sig ifall man i nöd skulle behöva skjuta ut sig.Håkan visade sedan en del av vapenarsenalen som Gripen är utrustad med vilket även kan ses på en av bilderna.

Framför ett JAS 39 Gripen
I bakgrunden: Nozzlen på RM12, motorn i Gripen.

Vi är väldigt glada över besöket hos er på F7 i Såtenäs!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.