Halvvägs igenom första rotationen!

Halvvägs igenom första rotationen!

Tiden springer förbi och vi är nu några veckor in i våra första rotationer. Jag har hamnat på ingenjörsavdelningen Aerodynamics och blivit en beräkningsingenjör på min första rotation, vilket jag tycker är en rätt go första utmaning. Avdelningen jobbar med strömningslära och termodynamik vilket är en perfekt match för mig med min bakgrund då jag läste mycket kurser i detta, jag menar, det är ju rätt gött att känna igen sig såhär i början.

Det gick rätt snabbt i början och redan under min första dag fick jag en introduktion kring arbetet jag skulle hjälpa till i. Jag har blivit placerad i ett projekt kring SWAN-munstycket där jag ska kika på kanalkylningen i munstycket då det är i drift. För er som inte vet vad SWAN är för något så är det GKNs patenterade munstycke som ska sitta på den nya Ariane 6. Nedan ser ni en bild på munstycket:

SWAN-munstycket. Tryck här för att läsa mer.

Mitt arbete har hittills gått ut på att utföra en del CFD-simuleringar av kanalkylningen med hjälp av ANSYS CFX, vilket jag egentligen inte har haft någon erfarenhet i då jag tidigare jobbat i FLUENT. Men med lite hjälp på traven så rullar det på bra. Till alla som har använt CFD så vet ni att det alltid finns nya grejer att lära sig och saker man inte visste. Men jag tycker att man får väldigt bra stöttning här vilket gör att övergången mellan universitet och jobb inte blir så krävande. Jag tycker även att det finns mycket man har användning för från universitetet och det finns många känslor av: ”Ahaa, just det”, när man diskuterar arbetsgången.

Jag vet att det vankas examensarbete och att många sitter och funderar på vad ni ska göra för något. Jag kan varmt rekommendera er att göra ex-jobb på GKN, vilket är någonting jag gjorde. Jag, tillsammans med en polare, gjorde en preliminär designstudie av ett nytt motorkoncept med potentialen att minska flygets utsläpp. Det vi gjorde var att förstå och implementera konceptet i ett flygplan som vi hade förutbestämt. Arbetet hade en hel del frihetsgrader vilket gav oss mycket fria händer. Beroende på vilka val eller antaganden som vi gjorde så behövde vi olika parametrar som vi då själva fick modellera och ta fram. Arbetet var extremt lärorikt och intressant!

Om det här fick dig att bli intresserad av att skriva ex-jobb hos oss så tycker jag att du ska kika in på fliken ”exjobb”, där publicerar vi många av ex-jobben som finns på företaget. Jag kan dock säga att det finns andra kanaler att gå via, som jag gjorde, vilket också kan leda till ex-jobb. Jag fick tag på mitt exjobb direkt via en professor från en kurs jag läste då denne hade kopplingar till GKN och till min handledare. Jag vill därför starkt rekommendera att ni tar kontakt med era akademiska kontakter och kollar runt i intressanta projekt, det kan mycket väl vara så att något dyker upp där!

Om du har några frågor eller funderingar kring traineeprogrammet eller bara undrar någonting så är det bara att skicka iväg ett mail till mig. Annars kanske vi ses på någon mässa i framtiden, eller, vem vet, vi kanske till och med ses på plats här i Trollhättan.

Till dess, hare gött!

Merim

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.