Servuuus!

Servuuus!

Då var det dags för årskull 21 att åka utomlands på våra utlandsrotationer. Det var ett tag sedan man skrev ett inlägg, och vad har hänt sen sist kanske ni undrar? Joo vi har hunnit göra våra sista rotationer i Trollhättan, vi har haft vår sista utvecklingsvecka inom trainee-programmet som var i USA, vi har hunnit åka på en hel del studiebesök till våra sajter runtom världen såsom bland annat USA, UK och Nederländerna, men också fått åka till Farnborough Air Show. Otroligt mycket har hänt under våra snart två år som traineer, och när vi kommer tillbaka till Trollhättan efter vår utlandsrotation i början av juli så börjar vi på våra hemavdelningar.

Mina väskor packades ombord ett direktflyg till München för att göra mina sex månader utomlands hos vår kund ArianeGroup i Ottobrunn (en ort runt München). Om ni har hunnit läsa tidigare inlägg så vet ni även att Jens, året innan mig, var hos ArianeGroup i Vernon och jag kände det här är en partner jag också vill åka till! Så när jag fick chansen att hoppa på det här uppdraget så tog jag det direkt.

GKN har vart partner med ArianeGroup sen tidens begynnelse (80-talet) och vi har vart med på alla större bärraketer sen dess. Senaste kände uppskjutningen som ni kanske känner till med ArianeGroup var James Webb teleskopet som lastades på en Ariane 5 bärraket. Europas nästa större bärraket är Ariane 6 som fortfarande genomgår utveckling, och för att rusta för framtiden så har man dragit igång Prometheus-projektet.

Det jag är involverad i under min tid utomlands är just Prometheus, där mina arbetsuppgifter handlar om konceptuell design av delar på motorn, vilket i sin tur betyder mycket CFD och mycket designiterationer. Folket i Ottobrunn är experter på just förbränningskammare vilket gör att det passar rätt bra att jag kommer hit och arbetar. Otroligt spännande och kul är det, som en rymdnörd så kan jag säga att jag verkligen hamnat rätt.

Arianne 6 – Where GKN are to manufacture nozzles and turbines
Depiction of the Prometheus launcher engine being developed.

Med mig som sällskap till München har jag Elias, som gör sin utlandspraktik på GKN Aerospace i München. Förutom att jobba så är vi faktiskt ute och upplever fantastiska Bavaria. Jag gillar att hikea en del, så jag har tvingat med Elias på en del turer och nedan kan ni få se lite bilder på ställen vi har besökt. Att bo i München är verkligen ett guldkorn, man har nära till nästan allt känns det som. Du har Italien, Österrike, Schweiz, Frankrike och så vidare och så vidare inte alls så många timmar bort. Du har Alperna väldigt nära, och såklart så är maten inte så dålig.

The lake Eibsee with Zugspitze behind ( The higest peak in Germany).

Det går egentligen att säga mer om vad man har gjort här, men jag tycker att detta sammanfattar det rätt bra! Om man är intresserad av att veta mer kan man alltid kontakta mig, jag svarar gärna!

Ha det bra! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.