Cecilia Björsell
Civilingenjör inom Design och Produktutveckling med specialisering inom Management
Linköpings universitet
I maj 1989 föddes jag, Cecilia (oftast kallad Cissi), i småländska Huskvarna. Efter en trygg uppväxt med den långa Vätterstranden, HV71 samt branta backar blev det en omställning att 2008 flytta till östgötaslätten och Linköping. Där var allt platt, LHC regerade och det enda vatten som fanns i staden är den något mesiga Tinnerbäcksån. Trots detta trivdes jag så bra att det inte bara blev en civilingenjörsexamen i Design och Produktutveckling, utan också ett år med företagsekonomi och sociologi. Mitt ointresse för sport och ishockey (utom när HV vinner såklart!) kan ha underlättat stadsbytet.
Förutom allt kul man kan göra som student, hann jag med att vara Internationellt ansvarig i Maskinteknologsektionens styrelse där jag fick chansen att hjälpa svenska studenter att hitta utbytesterminer utomlands och hjälpa de utländska studenterna att trivas i Sverige. Själv pluggade jag ett halvår vid det franska universitetet Université de Technologie de Compiègne, där jag blev den enda nordbon bland otaliga italienare, spanjorer, brasilianare och förstås fransoser. Franskan blev ganska bra på de där sex månaderna, fransmännen är som sagt inte så förtjusta i engelska.
2011 träffade jag min nuvarande sambo och efter två år köpte vi radhus i Grästorp. Detta innebar att jag bytte östgötaslätten och Tinnerbäcken mot västgötaslätten och den lilla ån Nossan. En finsk lapphund vid namn Cosby hade också hunnit bli en del av familjen och nu är det bara Saaben som stör vår villa-volvo-vovve-idyll. Fritiden fylls av körsång, hundpromenader, tecknande, broderi och stickning. Mina vänner kallar mig tant, vilket det kanske kan ligga lite i…
En del träning blir det också förstås. Tanken var att en halvklassiker (halva distanserna av Lidingöloppet, Vasaloppet, Vätterrundan och Vansbrosimmet under ett år) skulle avverkas under det kommande året, men utlandspraktiken gör det svårt att hinna med cyklingen och simningen. Så jag får nöja mig med en ”kvartsklassiker”. Kanske tar jag mig an utmaningen något annat år.
Som student inom Design och Produktutveckling läser man många av de klassiska maskinteknologiska kurserna: matte, hållfasthet, termodynamik, statik och dynamik är bara några av ämnena vi avverkade. Som namnet antyder kryddades dessa kunskaper med kurser inom produktutvecklingsmetodik, industridesign, CAD-modellering, projektledning, organisationsteori och ledarskap. Kurserna har varit många och tentorna svåra, men nu står jag som nybakad civilingenjör och en av GKN:s taggade traineer 2014/2015!