En häktisk dag i Linköping…

En häktisk dag i Linköping…

Ni har redan fått läsa om flertalet händelser som inträffade under aktivitetsveckan som precis passerat. Mitt bidrag till bloggandet kring denna vecka handlar om vår första dag i Linköping där vi hann med ett snabbt besök på Linköpings Universitet, ett studiebesök på ACAB samt en liten visit på stadens flygvapenmuseum.

Vi lämnade Trollhättan tidigt på morgonen och begav oss som sagt mot Linköping, vi var ute i väl god tid och anlände ca 1 h för tidigt. Då såg jag min chans att som gammal Linköpingsstudent få visa runt mina kollegor på campusområdet där jag spenderat ca 4,5 år av mitt vuxna liv. Lite nostalgi var det fast det bara gått ca 1 år sedan sist.

Efter denna korta visit begav vi oss mot dagens huvudmål ACAB – Applied Composites AB som ligger ute på ett gamalt militärt område i Malmslätt strax väster om Linköping. ACAB är ett dotterbolag till Volvo Aero som förvärvades 2007 som ett steg i den strategiska utvecklingen mot en allt ”lättare” (viktmässigt) flygindustri. Besöket startade med en gemensam lunch tillsammans med bolaget VD och andra medarbetare. Vi fick sedan en mycket bra företagspresentation och en mycket intressant och lärorik introduktion in i kompositens förlovade land. Det kändes som om vissa i trainee-gruppen hade riktigt bra koll på kompositer innan, men för mig som är helt novis på området snurrade det rejält i huvudet efter en stund=)

Efter presentationen gav vi oss ut i verksamheten och fick se hur produkterna tillverkades, alltifrån militära eldrör och radomer till antenner och avgaskanaler. Det hela avslutades med en frågestund innan vi begav oss mot nästa anhalt för dagen. Ett stort tack till alla inblandade för ett riktigt bra och välordnat besök.

Nästa stopp var Linköpings Flygvapenmuseum, som för övrigt bara ligger ett stenkast från ACAB. Här spenderade vi två timmar med att titta på gamla flygplan och testa diverse flygrelaterade experiment.

En mycket fin utställning där man kunde följa flygutvecklingen under det senaste århundradet.Många häftiga flygplan var till allmän beskådning, där det kanske mest bisarra (till utseendet iaf) enligt mig var Catalinan som tjänstgjort för svenska försvaret.

 

En annan av utställningens höjdpunkter var den nedskjutna och bärgade DC3 som hade en helt egen avdelning i museet.

Det var som sagt en händelserik och häktisk dag på många sätt. Samtidigt var det väldigt roligt och spännande att se såväl flygplanens historia på museet och flygplansbranschens framtid i kompositer på ACAB.

 

Som ni kanske förstod av Simons förra inlägg är han “hyggligt” begaistrad av flygplan och om han han själv fick välja skulle han troligen spendera sina dagar som på bilden!

/Viktor

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.