Ny vecka, nya möjligheter

Ny vecka, nya möjligheter

Nu är vi redan inne på den tredje veckan av traineeprogrammet. För min del började denna vecka vid svetsen i X-verkstaden. Där har jag bland annat observerat en provcell där man till exempel testar olika parametrar för att uppnå den perfekta svetsen. Jag har även denna dag påbörjat min karriär som svetsare, se bild för resultat. Jag tycker faktiskt detta ska klassas som väl godkänt för att vara ett första försök. Svetsning är ett riktigt hantverk och det gäller att vara stadig på handen. Träning ger färdighet och med lite (mycket) mer träning tror jag att jag skulle kunna klara svetsproven!  

Min första svetsning!

Tisdag eftermiddag tog vi den långa rulltrappen ner i ”berget”.  Denna del byggdes en gång i tiden för att vara en bombsäker plats. Här finns smaskiga hemligheter som inte får spridas med vinden. Här finns nämligen RM 12-motorn till JAS 39Gripen som har varit i operativ tjänst i det svenska flygvapnet sedan 1997. Vi har i gemensam trupp även varit till motorunderhåll där vi fick se en lite annorlunda del av Volvo Aero. Här sker reparation av olika motorer, både vid planerade stopp samt vid fel. De åker ibland även ut till kund för att utföra reparation på plats.

Idag har jag spenderat dagen vid svetsningen av rymdmunstycken. Rymdverksamheten är en liten del av företaget men väldigt intressant. Komponenterna som tillverkas nu går till Ariane-programmet där både manuell och robotsvetsning ingår. Det är lite lustigt att den del som tillverkas här ”bara” används några minuter och faktiskt aldrig når ut i rymden. Den lossas istället och landar förhoppningsvis i havet eller på andra obebodda platser. Väldigt många timmars arbete för några få minuters tid ”in action”. Vi har även studerat en del uppskjutningar under dagen. Det ser häftigt ut vid starten och det är enorma krafter som påverkar.  Det vore en dröm att få se en sådan live.

Idag har vi även hunnit med en fika med Olof Persson som är VD för AB Volvo. Volvo Aero skulle avtackas då vi på måndag inte längre är en del av Volvokoncernen utan får en ny ägare i och med GKN. Vi står inför en händelserik period och personligen tror jag vi har mycket att se fram emot.   

Tack för denna gång!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.