Verkstadspraktik, Bokenäs och GKN

Verkstadspraktik, Bokenäs och GKN

Hade man frågat mig för något år sen om när en eventuell debut i bloggvärden kan bli aktuell, hade jag troligtvis svarat högst undvikande. Förmodligen mest för att jag inte har känt något direkt behov av att dela vardagliga händelser från studentlivet med allmänheten. Än mindre har jag nog känt att berättelser kring detta skulle kunna vara till någon större nytta för en eventuell läsare. Hade man istället frågat samma fråga idag hade jag även svarat just det, idag. Jag och mina kollegor på årets traineeprogram har påbörjat en högst intressant och spännande tid där vi kommer ha möjlighet att uppleva och lära oss mycket. Därav är jag övertygad om att berättelser från denna episod kan komma att generera inlägg med substans framöver. Särskilt motiverande blir det att skriva då jag känner att inläggen har potential att intressera en bred skara läsare i form av kollegor, studenter, familj, vänner, etc.

Ok. Efter en aningen tragglande inledning på bloggkarriären tänker jag att vi kan börja prata vad som hänt fram tills idag. Mina traineekollegor har varit duktiga och berättat mycket vad som hänt under verkstadspraktiken så jag ska försöka att undvika alltför mycket repetition. Planen är att behandla följande områden i inlägget:

  • Verkstadspraktik
  • Bokenäs
  • Skyltskifte

Så. Verkstadspraktiken är alltså som tidigare beskrivet den inledande delen av traineeprogrammet som sträcker sig över tre veckor. Under dessa tre veckor har jag varit runt på ett antal olika avdelningar på företaget. Man kan väl egentligen säga att det finns i huvudsak två stora anledningar till varför jag uppfattat denna period är väldigt kul, nyttig och lärorik (förövrigt tre saker som allt för sällan går att koppla samman). Den första anledningen är att man har lärt känna mängder av härliga kollegor med en stor portion humor och social kompetens. Den andra anledningen är att dessa kollegor även besitter en väldig kompetens för själva arbetsuppgiften. Man delar gärna med sig av kunskapen till en trainee och det finns en arbetsstolthet som bidrar till en hög kvalité på det utförda arbetet. För att nämna några områden så har jag exempelvis spenderat tid vid oförstörande provning, dvs. användning av olika metoder för att prova och undersöka en detalj utan att påverka dess egenskaper. Jag spenderade även ett par dagar vid värmebehandlingen där många begrepp från materialtekniska kurser på Chalmers återkom. Slutligen kan jag nämna att även jag har fått prova på lyckan vid TIG-svetsen. Till skillnad från mina traineekollegor tycktes dock mina färdigheter inom området vara föga imponerande, så med de orden lämnar vi nu praktikperioden.

Som startskott för aktivitetsvecka nummer ett tog Tina och Håkan från HR med oss traineer ut till den bohuslänska kusten, närmare bestämt Bokenäs konferensanläggning. Här spenderade vi två dagar fyllda med intressanta aktiviteter och gruppövningar som gjort att vi i gruppen har börjat lärt känna varandra ännu bättre. Den lugna och rogivande miljön nära havet underlättar processen att komma ner i varv, vilket nästan är en förutsättning för att kunna reflektera över alla intryck som de senaste veckorna har bjudit på. Under måndagskvällen passade vi traditionsenligt på att bada i havet, basta och att sitta en stund i bubbelpoolen. Efter att ha njutit av en otroligt god middag avrundade vi kvällen för att vara pigga till frukost. Stora delar av tisdagen spenderades med beskrivning och startskott av den uppgift som vi som grupp ska arbeta med under året som traineer. Vi jobbar för tillfället med att utveckla en projektplan och därav känner jag att vi får återkomma med vidare detaljer framöver när projektet har fått en tydlig form. Jag kan väl nämna lite vagt att det kommer att handla om att öka medvetenheten och intresset kring GKN Aerospace Sweden.

Tur med vädret.
Tur med vädret.
Middag
Bokenäs

Personligen rankas visiten på Bokenäs som höjdpunkten av traineeprogrammet såhär långt och jag hoppas verkligen att vi får chansen att komma tillbaka och fortsätta utveckling vid ett senare tillfälle när vi lärt känna varandra ännu bättre. Det känns även väldigt kul att vi precis lämnat startgroparna i tranieeuppgiften och jag är övertygad att jag talar för alla årets traineer när jag säger att uppgiften känns väldigt intressant och aktuell.

Avslutningsvis har jag tänkt att lite kort nämna det som jag och många med mig har gått och tänkt på länge nu, ägarskiftet. Volvo Aero har nu alltså blivit uppköpt av brittiska GKN och tillhör därför inte längre AB Volvo. I slutet av förra veckan började man med att skruva ner Volvo Aero-skylten utanför fabriken och under måndagen kunde man se det nya välkomnandet vid huvudporten – GKN Aerospace. På bilden ser vi Hanna och Claire som är uppe med tuppen redo för avresa till Bokenäs. Ägarbytet är historiskt och jag är övertygad om att det kommer att bringa goda möjligheter och förutsättningar framöver!

Från Volvo Aero till GKN Aerospace

Visst ja, för att intressera den breda publiken ska jag givetvis nämna någonting som händer i min vardag. Jag ska lämna studentlyan och flytta inom Göteborg framöver så just nu spenderar jag mycket tid med att planera detta. Man kan säga att det går åt en hel del tid att jaga retroinredning och nya instrument. Letar även febrilt efter ett Yamaha CP80.

Då har jag fullbordat mitt första inlägg. Förhoppningsvis har det även uppfyllt era förväntningar! Allt väl

Ett svar på ”Verkstadspraktik, Bokenäs och GKN

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.