A350 XWB flyger!

A350 XWB flyger!

Här kommer senaste nytt inom flygindustrin. Igår hade Airbus nya flygplan A350 XWB (Xtra Wide Body) sin första testflygning, och den gick galant!

a350 2

A350 är Airbus svar på Boeings 787 Dreamliner, och är precis som Dreamlinern tillverkad i stora delar av kolfiberkompositmaterial för att spara vikt. Airbus påstar också att A350 kommer dra 25% mindre bränsle än tidigare generationer XWB-plan. Motorn på detta flygplan är Rolls-Royce Trent XWB, och vilken Rolls-Royce påstår vara världens bränslesnålaste flygmotor. I Trollhättan gör vi komponenter till Trent XWB, men även komponenter till motorn som sitter på Boeing 747 Dreamliner.

inline.airplane-comparison2

Kolla in ett inslag om första testflygningen och motorn på:

http://www.bbc.co.uk/news/business-22901267

Något att notera är att vingarna designades på Airbus anläggning i Filton, som ligger precis bredvid GKN Aerospace i Filton där jag sitter i skrivande stund. Komponenter till vingarna tillverkas ett stenkast från Filton på GKN Aerospace i Wester Approach. Kolla in ett inslag om detta här:

http://www.bbc.co.uk/news/business-22887601

De första flygplanen planeras att levereras till kund i mitten på 2014, och Airbus har hittills fått in mer än 600 beställningar.

a350Det ska bli spännande att få färdas med de här flygplanen i framtiden! Speciellt med sådana bra motorer som sitter på;)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.