Besök på Siemens

Besök på Siemens

 Under dag två besökte vi Siemens. Vi träffade deras traineer och företagsguide som skulle ta oss genom svensk industrihistoria och själva företaget. I ett konferensrum på Finnspång slott berättades dess 100 åriga historia. Från början var Finspång mest känd för sina kanoner vilka såldes till hela världen. När kanonernas tid var över började man se sig om vilka andra industrier som skulle passa sig i de övergivna lokalerna. När svenska staten beställde Sveriges första flygmotor 1945 blev en ung ingenjör vid namn Curt Nicolin drygt 22 år gammal handplockad från KTH till en anställning på dåvarande STAL för att ta fram sådana. Han lyckades väl med sin uppgift och där fanns nu tre olika motorer redo för tjänstgöring. Av någon anledning köpte inte staten någon flygmotor från STAL utan valde att köpa utländska flygmotorer från Pratt & Whitney istället. På STAL hade man då fullt dugliga maskiner utan köpare. Det man då bestämde sig för att göra var att koppla en av motorerna till en generator och så skapade man Sveriges första gasturbin.  Det intressanta är att en av dessa motorer fortfarande finns i Siemens produktprogram, självklart mycket mer moderniserad. Modellen heter numera SGT – 500.

1953_1-02SGT500_578px-large

 Dåvarande GT 35                                 Nuvarande SGT-500

Efter historielektionen fick vi en rundvandring genom Siemens ”rotorline”, där tillverkas roterande delar till gasturbiner. Till skillnad mot våra flygande jetmotorer är gasturbiner enorma och tunga. Man kan säga att en flygmotor arbetar mer på marginalen än vad en gasturbin gör. En gasturbin har ungefär 55 000 timmar mellan tungt underhåll. Medan en flygmotor går igenomsnitt 14000 timmar mellan tungt underhåll. I flygvärlden jagas vikt i större utsträckning, generellt sätt kan 1 Pound sparad vikt omsättas till ett pris av 100 dollar. När man konstruerar gasturbiner är inte vikt det största problemet, därav kan flygmotorer och gasturbiner skilja sig i design och utformning.

Efter rotorline besökte vi Norrmalm verkstaden. Där sker slutmonteringen av Siemens gasturbiner. Varje gasturbin är monterad på en platta som man kallas skidd. På skidden finns också all kringutrustning som ojlesystem, bränslesystem, styrsystem, ventilation och massa elektronik. När allt är monterat paketeras produkten som då kallas för en ”pack” (pakage) och skeppas till kund från Norrköpings hamn, vilken är Sveriges andra största hamn efter Göteborg.  När gasturbinen sedan kommer till ”site” (kund) ställs den ner på ett fundament och är i princip ”plug & play” klar.

Efter en trevlig lunch med traineerna och företagsguiden begav vi oss mot nästa destination…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.