Studiebesök på SAAB i Linköping

Studiebesök på SAAB i Linköping

Som Erik så kryptiskt beskrev förra veckan, var vi alltså på resande fot för att få inblick i andra industrier och skapa lite nya kontakter. Vi hade många studiebesök framför oss när Trollhätteborna Erik och Malin hämtade upp oss goa Göteborgare i Göteborg på tisdagsmorgonen. Talandes om diverse julklappar och julskinkor begav vi oss i riktning mot Linköping. Där skulle vi nämligen besöka SAAB för att lära oss om deras verksamhet och även få ännu en spännande dos av JAS 39 Gripen.

Efter ett snabbt depåstopp i Gränna för lite polkagrisshopping, kom vi fram till Linköping där de forna SAAB-traineerna Daniel och Patrik tog emot oss. De hade ordnat en agenda åt oss innehållande massor av godis för flygintresserade.

Vi började med en visning av verkstäderna där Gripen-planet sätts ihop. Vi har ju blivit lite bekanta med detta plan sedan vi tidigare besökt Såtenäs flygflottilj, men här kunde vi fokusera mer på själva konstruktionen och produktionen. Byggandet av flygplan sitter som inpräntat i verkstadsväggarna, vilket gjorde sig påmint när vi såg bilder på alla tidigare militära flygplan som satts ihop just där.

Likt Såtenäs, fick vi även här ta oss en tur själva över stan med Gripen-planet – i den virtuella världen alltså. Denna simulator var en riktig värsting med en såkallad ”dome” som på världen projicerades. Fantastisk känsla att sitta där och flyga, dock lite mer illamående känslor när man stod bredvid och tittade på.

Efter en företagspresentation av Daniel och Patrik fick vi en ”VIP-guidning” efter stängning av Flygvapenmuseet som också ligger i Linköping. Museet är något som verkligen rekommenderas. Tänk då på att avsätta mycket tid, speciellt om ni har en guide som brinner till det yttersta för flygplan.

Poserandes framför en JAS 39 Gripen på Flygvapenmuseet. I kanterna står Daniel (t.v.) och Patrik (t.h.).

På kvällen blev det ett trevligt restaurangbesök där fick vi träffa fler före detta traineer. Till slut var vi tvugna att tacka vi för oss och bege oss vidare mot Finspång……

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.