Livet som product cost manager

Livet som product cost manager

Såhär lagom till starten på sista veckan på min nuvarande praktikperiod känner jag att jag äntligen har lyckats förstå vad jag egentligen håller på med. Därför ska jag nu dela med mig av det.

Jag gör just nu jobbet som product cost manager. Den titel-ovane kanske får för sig att jag tagit på mig någon slags chef-roll, men så är inte fallet (som tur är?). Manager betyder i detta fall styrare, vilket också beskriver mina uppgifter bättre (för att undvika denna manager-förvirring kommer det inom snar framtid ett förklarande inlägg).

Vi designar här i Trollhättan mellanhuset till motorn till Mitsubishis Regional Jet. Detta mellanhus har idag ett väldigt kostnadskrävande gränssnitt/fästning (s.k. interface) till nästkommande detalj i motorn, högtryckskompressorn. Idag krävs det mängder med extra operationer och mätningar, endast för att få ett gäng muttrar på plats.

Det finns ett annat förslag på hur detta interface ska se ut. Min uppgift är just nu att undersöka dessa två förslag, dels för att se om det är möjligt ur ett vikt- och hållfasthetsperspektiv, men framför allt ur prissynpunkt. Alltså: skulle det vara lönsamt att investera i ändringen som krävs för att få ett eventuellt billigare interface?

Om jag lyckas knyta ihop säcken nu under min sista vecka, så kan det eventuellt bli som så, att om ni flyger med Mitsubishis Regional Jet, och av någon anledning öppnar upp i motorn och tittar noga precis mellan mellanhuset och högtryckskompressorn. Skulle ni då få syn på en annorlunda mutterinfästning (som om ni hade vanliga infästningar att referera till…), så kan ni tänka på mig, jag har stolt bidragit till detta interface!

MRJ

Konceptbild av det plan jag eventuellt kommer
ha ett litet, litet bidrag till.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.