Aktivitetsvecka 3: Kiruna

Aktivitetsvecka 3: Kiruna

Vår tredje och sista aktivitetsvecka valde vi att tillbringa i Kiruna, där Christian fått agera guide efter sin tid på Luleå Universitets campus i staden. Vi andra var nämligen gröngölingar norr om polcirkeln.

Efter att ha flugit upp på måndag morgon styrde vi direkt ut mot Ishotellet i Jukkasjärvi en bit utanför Kiruna, eftersom våra studiebesök inte var bokade förrän under tisdagen och onsdagen. Hotellet, komplett med kyrka och 55 rum, var imponerande och efter den guidade turen blev det en obligatorisk vända i Isbaren!

20150223_150253

Tisdagens schema var däremot mer uppstyrt, med besök både högt och lågt på rymdrelaterad Esrange Space Center och på underjordiska LKAB. Raketuppskjutningsbasen Esrange var första anhalt och var extra rolig att besöka då arbetet där är besläktat med det i vår bransch nere i Trollhättan. Basen uppstod på 1960-talet för forskning på norrsken, men har med tiden gått mer mot att skicka upp raketer och ballonger för all typ av forskning på rymden, atmosfären eller tyngdlöshet. Den största raket som skjuts upp på Esrange, 16 meter höga Maxus, kan exempelvis nå 800 km upp och erbjuda 12 minuter av tyngdlöshet innan den faller ner mot jorden igen.

A_REXUS_rocket_is_launched_from_Esrange_in_Kiruna_Sweden
Såhär ser en lyckad raketuppskjutning från Esrange ut! Bild: ESA
20150224_092007
Vi kunde haft bättre väder, men fick se några renar på vägen ut till Esrange

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.