Tillbaka i Trollhättan

Tillbaka i Trollhättan

Efter två veckor skön semester är jag sedan förra veckan tillbaka på kontoret i Trollhättan. De andra traineerna har fortfarande semester, men jag valde en kort sommarsemester för att få lite värme senare i höst istället. Så redan nu sitter jag vid min nya plats där mitt arbete som Design Engineer i GEnx TRF-projektet kommer att ta fart. Det var nästan spökligt tyst här på kontoret förra veckan eftersom de flesta av mina projektkollegor fortfarande hade semester, vilket också gör att mina dagar var rätt långsamma om jag ska vara ärlig. Inte så att jag inte hade något att göra, mina kollegor har försett mig med ofantliga mängder rapporter, power points och hemsidor att läsa igenom. Det var visserligen bra att få tid till att läsa in allt detta, men efter åtta timmars teknisk rapportläsning var huvudet rätt söndermosat. Och jag som trodde plugget var över för min del? Icke! Så jag ser fram emot att arbetet kan börja “på riktigt” nu när kollegorna är tillbaka!

”GEnx TRF” då, vad är det? GEnx är en av GE:s motortyper som används i Boeings flygplansmodeller 787 Dreamliner och 747-8 (det finns två versioner, en för var flygplansmodell). Namnet står för ”GE Next Generation”. Förkortningarna är för övrigt nästan det svåraste att förstå sig på… För den som förstår tekniska data kan jag berätta att motorerna har en dragkraft på 66 500-76 100 lbf, en fläktdiameter på 2,8 meter respektive 2,7 meter och 15 % mindre bränsleåtgång än CF6, en annan av GE:s storsäljare. Jag hade för övrigt möjlighet att få studera fläkthuset när jag var i Newington, de är rätt imponerande! TRF står för ”Turbine Rear Frame” och är delen som sitter längst bak i motorn, runt turbinen. Det är en rätt häftig pryl eftersom den bland annat ska klara av de höga temperaturerna som uppstår längst bak i motorn och de stora lasterna som den utsätts för.

En v de två motormodellerna av GEnx
En v de två motormodellerna av GEnx

En annan kul grej är att vi för ett par veckor sedan fick reda på namnen på de nya traineerna som börjar om ganska exakt en månad. Nyfikenheten är givetvis stor! Till dess blir det nog relativt lugnt här på bloggen, även om jag säkert tittar in någon gång då och då.

Ta det lugnt i sensommaren!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.