Hej!

Hej!

Dagarna har blivit till veckor och det går fortare och fortare. Jag arbetar i en avdelning som styrs av Director Financial Reporting & Treasury. Det har verkligen varit en stor ögonöppnare vad gäller bolagets ekonomi, affärer, kunder och hur allt hänger ihop.

Tack vare avdelningens bredd har jag kunnat vara med och sett hur vi betalar löner, pensioner, hur vi styr vårt cashflow, hur vi leverantörs-kvalificerar, hur vi jobbar med krediter till kunder och hur vi driver in pengar osv. Det finns en mängd olika finansiella lösningar för detta. Innan jag började här har jag arbetat i verkstaden och när jag har varit klar med en detalj som sedan skickats till kunden brukade vi säga att nu är den såld. Riktigt så är det inte. När man går till mataffärerna så betalar man varorna direkt och sen går man. Här vet man inte ritigt när man kommer få betalt, den osäkerheten är inte så bra av många olika anledningar. Vi vet varje månade att vi får lön dag XY och anpassar inköp utefter det. Tänk dig själv att du inte vet när du får dina löner nästa år.  Hur skulle du planera din ekonomi, när ska du betala hyra, boka resan, köpa mat eller andra investeringar?  Svårt eller hur. Precis så är det för oss på GKN.

Genom att spendera tid här som är verksam med alla enheter inom GKN Aerospace får man en förståelse hur det är att driva större bolag, svårigheter, möjligheter och vad för typ av arbete det krävs. Jag är mycket nöjd och jag har turen att kunna sitta kvar här även över min nästa rotation men då ska ja formellt arbeta på en annan finansfunktion.

Jag har också ett cross-function uppdrag mellan ekonomi och commercial. Genom ett ”continues improvement initiative”, som är nedbrutet från våra strategier för att öka framtida konkurrenskraft. Alla våra sådana initiativ inom alla excellensområden finns i ett såkallat ”Obeya Room”. Just detta handlar om att öka vår prognossäkerhet för våra RRSP-affärer (risk revenue sharing partner) För er som är intresserade av strategier dels GKN med också andra bolag, läs årsredovisningar, dessa dokument är fyllda med intressant information, marknader, framtiden inom olika industrier osv. faktiskt mer än bara ekonomisk data som många tror.

Inom några dagar kommer en storbank hit och håller presentation angående riskhantering och affärsstrukturer för affärer i Syd och -Sydostasien där vi har en del pågång. Jag har varit på många liknande möten genom Universiteten samt att jag spenderat 1,5 år i Asien. Det brukar pratas om läget macro- och microekonomi samt generella saker. Ska bli intressant att se skillnaden på ett företagsbesök där banken givetvis vill sälja in deras kunskaper och support. Kan man tänka sig att Banken kommer att svara på frågan ”vilken typ av support behöver GKN för våra affärer på dessa marknader?” och givetvis ha ett svar på det.

Idag gick äntligen köpet av Fokker igenom efter alla juridiska processer. Det är en spännande tillökning med ca 5000 nya medarbetare, 21 nya platser i nio olika länder.

På lördag åker jag till Prag och möter upp vänner från mitt utbyte i Schweiz, dem kommer från Uk, Frankrike och Belgien.

#Enda ekonomen i Traineegruppen
#Förbränningsmotorlära 7,5 Hp
#Fokkerköpet
#Snart ny Traineeresa
#Mässor

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.