Traineeuppdrag 2015-2016

Traineeuppdrag 2015-2016

Att vara trainee på GKN omfattar mycket mer än bara sysslor relaterat till sin avdelning. Varje år ges traineegruppen ett årsuppdrag som skall genomföras vid sidan av det vanliga arbetet. Vi har i år tilldelats uppdraget att på något sätt hjälpa flyktingar på Restad gård i Vänersborg att enklare integreras i det svenska samhället. Många av flyktingarna som kommer har en gedigen kunskap och erfarenhet inom sitt område vilket är en viktig resurs för det svenska arbetslivet.

Vi tror att en smidigare integration både hjälper flyktingarna att enklare etablera sig samtidigt som organisationer kan ta del av deras kompetens. Vårt fokus är flyktingar med någon form av ingenjörsutbildning. När flyktingarna anländer till Sverige är de väldigt motiverade och vill snabbt integrera sig i det svenska samhället samt lära sig svenska. För att få en anställning hos en organisation krävs att man har ett uppehållstillstånd. På grund av den stora flyktingvågen belastas samtliga system vilket gör att processen för att få ett beslut om uppehållstillstånd just nu kan ta upp till 2 år. Vi tror att det är under denna tid som vi kan göra skillnad genom att motivera, inspirera samt att bygga ett kontaktnät för flyktingarna genom att erbjuda aktiviteter främst i form av föreläsningar och diskussionstillfällen. Målet med dessa aktiviteter är att underlätta för flyktingarna att söka jobb när de väl har fått sitt uppehållstillstånd genom att förse dem med de rätta verktygen.

Hur ska vi nu åstadkomma detta? Vi vill genom olika gästföreläsare inspirera och vägleda med exempelvis hur man kan skriva sitt CV, personliga brev, hur man hittar och söker jobb i Sverige samt hur en arbetsintervju kan gå till. Efter varje föreläsning kommer innehållet i föreläsningen att diskuteras i mindre grupper. Förhoppningen är att kunna bjuda in olika företag till dessa tillfällen för att skapa en första kontakt mellan flyktingarna och företagen. Vår önskan är att denna kontakt kan leda till en praktikplats som faktiskt kan erbjudas innan beslutet om uppehållstillstånd är taget.

Vi tycker att detta är ett väldigt spännande uppdrag med många möjligheter. Arbetet pågår och vi hoppas att kunna hålla en första föreläsning inom en snar framtid. Fortsätt följ med oss på denna spännande resa.

Trevlig Helg 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.