Besök hos Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång

Besök hos Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång

siemensbesok

Under torsdagen hade vi förmånen att få besöka Siemens i Finspång. En oerhört lärorik och rolig upplevelse. Lite extra roligt var det att Siemens-traineerna tog emot oss. Precis som för oss på GKN i Trollhättan är de relativt nya traineer och har en lång spännande resa framför sig. Givetvis diskuterades programupplägg och andra erfarenheter flitigt under dagen. Sammanfattningsvis kan man säga att upplägget på Traineeprogrammen har en liknande struktur och att båda programmen är väl förankrade i organisationerna, vilket är roligt för oss traineer.

Besöket startades med att vi blev bjudna på lunch samtidigt som vi introducerade alla deltagare från vartdera hållet. Vidare fick vi ta del av Siemens historia, organisation och produkter med relation till verksamheten i Finspång. Som kuriosa kan nämnas att det arbetar cirka 3000 personer på Siemens i Finspång, det är där med den näst största privata arbetsgivaren i regionen.

Vad tillverkar då Siemens i Finspång? I Finspång tillverkas uteslutande gasturbiner för att kunna erbjuda effektiva energilösningar till kunder runt om i världen. Kunderna är allt ifrån städer, sjukhus, gas- och oljeplattformar. Som ni nu säkert kan gissa är det alltså stora gasturbiner där mycket el utvinns. Jag kan personligen intyga att diametern på turbinerna och omfattningen av kundlösningar gällande dessa maskiner imponerade.

Likheten mellan en flygmotor och gasturbin är stor. I en flygmotor används kraften för att driva planet framåt, men i en gasturbin används denna kraft för att driva en turbin vilket i sin tur driver en generator. På så sätt utvinns elektricitet ur en gasturbin (extremt förkortat). Finspång (inte under Siemens) var faktiskt redo att producera flera av de jetplan som sedan tillverkades här i Trollhättan (RM-programmen). När dessa affärer inte gick i hamn kom några smarta personer på att gasturbiner, det är vår framtid.

Förutom ett mycket givande besök på monteringen han vi också med ett besök på Siemens senaste stora investeringsprojekt i Finspång, AM-verkstaden. För er som inte har så bra koll på AM (inkluderar mig själv) finns det massor av coola videos på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=R8qFFGfVHks . I denna verkstad 3D-printas delar till gasturbinerna i inconel, något väldigt få företag i världen lyckas med. Även vi på GKN är framgångsrika inom AM men mer info om det kommer vid ett senare tillfälle här på bloggen. Kan ni inte hålla er tills dess så sväng in på www.gkn.com/additive-manufacturing

Ett extra tack till Elin, Lisa och Mathilda för deras guidande under dagen. Bra rekryteringar av Siemens där! =)

*Bilden visar båda traineegängen samlade vid Siemens huvudkontor i Finspång. Byggnaden går under benämningen “slottet”, vilket inte kräver någon vidare förklaring.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.