Besök på flygvapenmuseet i Linköping.

Besök på flygvapenmuseet i Linköping.

Hejsan allihopa! Dags för mitt (Joakim Åhman) första blogginlägg. Min hemavdelning kommer att vara på motorprestanda i den militära verksamheten här på GKN. I skrivande stund skrider min första dag på hemavdelningen mot sitt slut. Det har varit en spännande dag med väldigt mycket ny information och ett par spännande möten där jag har varit en fluga på väggen och sugit i mig information från mina nya kollegor.

Förra veckan var traineernas första temavecka, under vilken vi hann besöka ACAB i Linköping och SAS i Stockholm (se tidigare inlägg). På onsdagen var vi tillbaka i Linköping för ett spännande och inspirerande besök på flygvapenmuseet. Där fanns många intressanta flygplan från svenska flygvapnets historia att beskåda, från tidigt 1900-tal till mer nutida stridsflyg som t.ex det legendariska JAS 39 Gripen.

JAS (eller Gripen) är ett namn som ringer en klocka i de flesta svenskars öron. Bokstäverna i JAS står för Jakt, Attack och Spaning. Ett jaktflygplan är ett flygplan vars främsta uppgift är att anfalla andra flygplan. Ett attackflygplan är ett flygplan vilket är konstruerat för understöd av marktrupper och marinen. Ett spaningsflygplan är ett stridsflygplan som medför utrustning ämnad för spaning. JAS 39 Gripen är alltså ett flygplan som är konstruerat för att kunna utföra alla dessa uppgifter. GKN Aerospace Engine Systems äger och har ansvaret för RM12, vilket är motorn som idag sitter i Gripen. Som ni kanske gissat så är min hemavdelning väldigt involverad i underhåll och utveckling av RM12, vilket gör Gripen till ett extra intressant flygplan just för mig.

Andra personliga favoriter som fanns att beskåda på flygvapenmuseet var bl.a:

  • SAAB 37 Viggen – Ett tidigare svenskt stridsflygplan vilket var i tjänst åren 1972-2007.
  • SAAB 35 Draken – Det första svenska stridsflyget med deltavinge.
  • P-51 Mustang – Ett legendariskt stridsflyg utvecklat och använt av amerikanerna under andra världskriget.

Om ni har vägarna förbi Linköping så rekommenderar jag starkt ett besök på flygvapenmuseet!

Traineegruppen med Viggen på flygvapenmuseet.
Traineegruppen med Viggen på flygvapenmuseet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.