Exportkontroll

Exportkontroll

Hej!

Då var det dags för sista personen i traineegruppen att äntra scenen! Liksom för mina traineekollegor hittar ni mer om min bakgrund under fliken Traineeprogrammet -> Traineer genom åren.

Jag är den andra traineen som tillhör IGP (international graduate program) och jag ska, liksom David, vara på min avdelning i 6 månader. På GKN Aerospace i Trollhättan finns det tre grenar: Militärt, Civilt och Rymd. Jag är placerad på marknadsavdelningen för den militära avdelningen. Det ska bli otroligt spännande och utmanande att få möjligheten att sätta sig in i ett helt nytt område!

Jag ingår sedan en vecka tillbaka i en projektgrupp tillsammans med några mycket eminenta personer där vi jobbar med ett område som heter exportkontroll. Vad är exportkontroll undrar ni nu?

Exportkontroll innebär att vi som företag har koll på VEM som tar emot VAD av det vi exporterar och att det för varje export finns relevanta tillstånd, licenser. Det är inte bara export av hårdvara i form av faktiska detaljer som lyder under exportkontrollregler utan det kan även vara saker som ritningar, kunskap och muntlig information. Alla exportvaror ges en exportklass beroende på hur ”hemliga” de är. Högsta exportklassning ges militära produkter medan civila produkter kan få en lägre klassning. Baserat på klassningen sätts ett licenskrav. Det finns en uppsjö av licenser som kan sökas beroende på vad vi vill uppnå med exporten.

 

Om GKN Aerospace till exempel vill köpa en militär produkt från ett företag i USA för att sedan skeppa den vidare krävs en så kallad ITAR licens (vilken är licensen given de hemligaste militära produkterna i USA) som tillåter att vi dels importerar deras produkt och dels skeppar den vidare till det specifika landet. Om vi dessutom vill vara med och bidra med underhåll på produkten i framtiden krävs en särskild licens för det. För att komplicera detta ytterligare har USA och Europa olika klassningssystem som måste tas i beaktning.

export

Jag kommer under kommande halvår att driva ett projekt för att bygga ett bättre systemstöd för hur vi hanterar exportkontroll. Detta för att underlätta processen och minimera mängden manuellt arbete och därmed minimera risken för att det blir fel.

Detta är ett ytterst komplext men väldigt viktigt område och jag har hittills bara skrapat på ytan. Det ska bli väldigt roligt att få göra en djupdykning ner i detta!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.