thinkSAFE!

thinkSAFE!

Att kvalitet, och därmed säkerhet, hos tillverkade produkter är högsta prioritet inom flygbranschen är naturligtvis en självklarhet. Lika självklar är också prioriteringen av säkerheten för alla oss anställda inom företaget!

capture

GKN plc. har ett koncept benämnt thinkSAFE! som syftar till att sprida information om tänkbara risker och vad som kan göras för att så långt som möjligt undvika dessa. Konceptet omfattar allt från säkra lyft och maskiner i rörelse, via kemikalie-, energi- och miljöpolicys till ergonomi och socialt välbefinnande. Informationen sprids med hjälp av anslagstavlor i verkstads- och kontorsutrymmen, e-broschyrer och informationsvideos samt dragningar vid avdelningsmöten. Målet är att skapa en medvetenhet och ett beteende som leder oss fram till ett fullständigt eliminerande av olyckor. Inom området finns även begreppet don´t WALK BY! som uppmuntrar alla medarbetare att rapportera så kallade tillbud, vilket är oplanerade händelser som inte orsakade person- eller materialskada men som skulle kunna ha gjort det. Att denna tillbudsrapportering är mycket viktig för att proaktivt förhindra verkliga olyckor poängteras exempelvis genom att vi som anställda i år belönas med en lönebonus om tillräckligt många sådana risker identifieras och rapporteras inom företaget som helhet.

En annan viktig del i att öka medvetenheten och säkerhetstänket på företaget är de många internutbildningar som vi anställda får genomgå. Det är exempelvis ett krav att alla som arbetar inom produktionen, bland flera andra utbildningar, skall ha genomgått kurserna Säkra stopp och Säkra lyft. Eftersom jag utbildas till att bli certifierad produktionstekniker omfattas också jag av dessa krav och jag har därför i förra veckan gått kursen Säkra stopp. Om en vecka är det dags för kursen Säkra lyft, som innehåller ett praktiskt moment med ledstaplarhantering och vi får väl hoppas att jag då har bättre koll på säkerheten än stackars Klaus i denna länks ganska så komiska tyska utbildningsfilm!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.