Besök hos ESAs teknologiska hjärta!

Besök hos ESAs teknologiska hjärta!

På tisdagen under temaveckan fick vi traineer det stora nöjet att besöka ESTEC, ESAs största site och deras teknologiska hjärta, beläget i Noordwijk i Nederländerna. För dom som inte vet så står ESA för European Space Agency och är alltså europas motsvarighet till NASA. Vi anlände runt lunch och togs emot av några traineer, med vilka vi lunchade. Efter lunchen fick vi en föreläsning om ESAs historia och deras uppdrag följt av en föreläsning om ESAs teknologi och framsteg inom Additiv Tillverkning (AM), dvs 3D-printing i metall, vilket just nu är superhett inom flyg- och rymdindustrin. Förutom att 3D-printa i metall så forskar ESA även på huruvida man kan 3D-printa byggblock av material som finns tillhands på månen. Om det skulle fungera skulle man alltså kunna skicka 3D-printers till månen för att bygga månbaser gjorda av månens eget material och därmed slippa att frakta byggnadsmaterialet från jorden.

Efter denna extremt spännande och inspirerande föreläsning fick vi ett snabbt besök av självaste Franco Ongaro, ESAs TEC Director. Även om han inte hade så mycket tid så kändes det stort att få träffa honom.

Traineer, TEC Director Franco Ongaro samt ett par representanter från ESA.
Traineer med TEC Director Franco Ongaro (i mitten) samt ett par representanter från ESA.

Hur som helst så fortsatte dagen och vi fick en VIP-tur kring anläggningen med visningar av bl.a

  • Deras CDF (Concurrent Design Facility), vilket är ett sorts mötesrum där man samlar alla möjliga sorters experter för att kunna dra snabba slutsatser om vad som, i grova drag, är praktiskt möjligt för olika projekt. Tänk typ kontrollrummen man ser i rymd-filmer.
  • Deras testanläggning. Här utförs exempelvis vibrationstester, för att försäkra sig om att utrustningar klarar av de brutala vibrationer som dem utsätts för under uppskjutning. Ett annat exempel är rymdtester, där satellitprototyper utsätts för vakuum och extrema temperaturer i flera veckor för att försäkra sig om att satelliten klarar av att befinna sig, samt fungera som tänkt, i rymden.

Allt som allt tog besöket 5-6 timmar. Det är inte många gånger jag har känt mig så inspirerad som jag kände mig under detta besök, men trots det så var vi rätt möra när vi var klara.

Tack så mycket ESA för att ni tog emot oss!

Over and out

/Trainee-jocke

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.