Besök hos Snecma

Besök hos Snecma

God fortsättning alla läsare!

Vilken otrolig resa vi fick vara med om. Spännande företag, fina vyer och nya perspektiv på både oss själva och omgivningen. Safran Aircraft Engines (Snecma S.A) i Vernon, Frankrike erbjöd just detta – perspektiv.

Snecma utvecklar och producerar motorer för flygplan, satelliter och uppskjutningsraketer och driver även MRO (Maintenance Repair & Overhaul) verksamhet. Snecma har ca 15700 anställda på 35 stycken produktions och MRO faciliteter världen över.

Vad pysslar då Snecma med just i Vernon och hur är det relaterat till GKN i Trollhättan? Jo, Snecma i Vernon har hand om slutmonteringen av VULCAIN 2 motorn som sitter i Ariane 5 raketerna, och som ni säkert vet så produceras munstycket till denna motor faktiskt på GKN i Trollhättan. GKN Aerospace är nämligen Europeiska Rymdorganisationens ”center of excellence” för rymdmunstycken och turbiner till Arianes raketmotor. Kort sagt så är vi bra på det vi gör i Trollhättan vilket har banat väg för ett effektivt och långvarigt samarbete med de inblandade i Ariane raketernas propulsionsteknologi sedan dess uppstart på 70-talet.

På plats i Vernon möttes vid upp av en väldigt karismatisk och vältalig guide, och bortsett från den upplevda språkbarriären så bjöds vi på en väldigt instruktiv och intressant rundvandring på Snecma. Vi fick en närmare inblick i motorerna för föregångaren Ariane 4 och framtida Ariane 6 raketen. Det bjöds också på en del historia och vi fick se både lyckade och mindre lyckade konstruktioner på de tidigare försöken till långdistansraketer.

Efter att ha kämpat på oss diverse skyddsrockar och hårnät kunde vi även få gå in i lokalerna där slutmonteringen av VULCAIN 2 ägde rum, och mer sterila lokaler än dessa får man leta länge efter. På Snecmas område i Vernon finns också en testanläggning för de slutmonterade motorerna. Testanläggningen var ungefär lika stor som en Ariane raket (ca 50 meter hög). Efter att ha fått se en film från ett motortest var vi sannerligen imponerade. Egentligen mest imponerad av faktumet att skogen bakom testanläggningen fortfarande stod kvar.

Dessa otroliga krafter som genereras och kanaliseras genom GKNs munstycken får en att känna sig liten. Mäkta imponerande att munstyckena faktiskt håller trots dess exponering för kraftiga tryck och vibrationer i kombination med en avgastemperatur som uppgår till ca 30 % av solens yta.

Människor må vara små, men vi kan göra stora underverk.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.