Ny avdelning

Ny avdelning

I och med att vi har haft vår aktivitetsvecka där vi varit ute i Europa och att det nu är 2017 är det dags för de flesta av oss att byta avdelning och påbörja en ny praktikperiod. Detta gäller dock bara oss som tillhör det lokala programmet och alltså inte Malin och David som tillhör det globala programmet. De kommer stanna på samma avdelning tills de åker iväg på sin första utlandspraktik.

Jag har under min första 10 veckors-period varit hos produktionsteknikerna som är kopplade till rymd och militärt. Det har varit väldigt roligt att få vara så nära produktionen och jag har hunnit se och göra en hel del. Jag har fått vara med i utvecklingsprojekt där de utvecklar nästa generationers munstycken men också se hur det dagliga arbetet med produktion går till. Dessutom har jag fått göra så kallade JTD:er. JTD står för Job Training Document och är en sorts arbetsinstruktion som kan användas som ett komplement till den vanliga ritningen och instruktionen. En JTD har mycket bilder och tydliga förklaringar för att underlätta för någon som aldrig utfört dessa operationer tidigare. En av JTD:erna har gällt en svetsoperation så jag har fått vara med under denna operation och titta på medan detaljerna har svetsats ihop. Jag har ingen erfarenhet av svetsning sedan tidigare och tyckte därför verkligen om att få se hur en svetsare jobbar!

Munstycket vi gör på GKN i Trollhättan.
Munstycket vi gör på GKN i Trollhättan.

Min nya avdelning, som jag började på direkt efter vår aktivitetsvecka är inom konstruktion, hos designingenjörer. Det är de som gör ritningarna och sätter krav på produkterna som sedan ska tillverkas. De måste även ha kontakt med både kund och produktion för att se till så att det de gör stämmer med vad kunden vill ha och att det går att producera. Det är en väldigt spännande värld och något jag tror är väldigt bra att ha koll på när jag senare jobbar med produktion. Dessutom ska jag få lära mig grunderna i CAD-programmet NX vilket också ska bli kul. Jag har inte jobbat med CAD sedan första året på Chalmers vilket nu är mer än fem år sedan!

Nu är det även dags att säga hej då till år 2016 och blicka fram mot ett spännande och händelserikt 2017! Fler erfarenheter inom olika områden på GKN, fler företagsbesök och möten (och inte minst mötena med GKN-höjdarna Kevin Cummings och Nigel Stein i februari), min första ”riktiga” semester för att sedan avslutas med utlandspraktiken!

Gott nytt år till er kära läsare!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.