Inspirationskväll

Inspirationskväll

Hur vet man vad man vill jobba med i framtiden? Vilken väg ska man gå? Om man valt en väg, är det för sent att ångra sig? Dessa var bara några av de många spännande och svåra frågeställningar vi Traineer föreläste om under tisdagens inspirationskväll. Under kvällen bjöds det även på mat och dricka, och deltagarna fick chansen att prata med några av GKNs många ingenjörer, operatörer och ITU-elever.

Inspirationskvällen arrangerades till förmån för niondeklassare som nu står inför valet att välja gymnasium. Den var en del i ledet av olika uppdrag inom ramarna för vårt traineeuppdrag “Raise Awareness of Engineering to Adolescents” (RAEA).

Inspirationskvällen var tänkt att fungera som en källa till inspiration och information. Vi ville på ett lätt och förståeligt sätt belysa vilka olika vägar det finns att gå och hur man kan skapa en karriär. Samtidigt ville vi passa på att ge några väl vägda råd. Råd som kan göra vägen mot ett drömyrke lite lättare och roligare.

För att sammanfatta kvällen så kommer här ett sammandrag från föreläsningen som riktar sig mot niondeklassare och deras föräldrar.

Varför ska man utbilda sig? Först och främst, en utbildning ger dig kunskap och kunskap handlar i grunden om att tillämpa och förstå information. En utbildning ger dig de verktyg som är nödvändiga för att kritiskt granska och ta till sig information, något som blir allt viktigare i en värld där desinformation har blivit vardagsmat. Kunskap gör dig också eftertraktad och mer självständig, vilka båda är grundförutsättningar för en ökad frihet.

Frihet innebär att ha valmöjligheten att välja bort eller till olika alternativ beroende på vad man själv vill och känner, och en utbildning ger dig just detta. Den ger dig främst yrkesmässig frihet, dvs. det blir lättare att byta jobb eller bransch, eller att exempelvis välja vart och vad du ska jobba med. Den yrkesmässiga friheten påverkar också din ekonomiska och privata frihet, och tillsammans utgör de tre frihetsgraderna grunden för ett mer varierat, spännande och roligare liv.

En utbildning ger dig också chansen att träffa roliga och intressanta människor, människor som kan bli dina vänner för livet, och vem vet, någon kanske i framtiden erbjuder dig en väg till just ditt drömjobb?

Hur vet man vad man vill arbeta med? Att finna ett svar på den frågan kan vara mycket svårt. Man kanske aldrig riktigt kommer veta vad man verkligen vill jobba med, men ett intresse kan dock födas och växa över tiden, därför ska man inte vara rädd för att testa på nya saker och nya vägar.

Ofta är det också så att desto bättre man bli på något desto roligare blir det. Att bemästra ett yrke eller ett skolämne är inte annorlunda från att bemästra exempelvis ett instrument eller en sport, det kräver nämligen en stor portion tid, tålamod och ihärdighet. Så kanske finner just du ett intresse inom ett område som du aldrig trodde att du var intresserad av, bara du kämpar och ger det en ärlig chans.

Om man siktar mot höga mål kan det ibland vara svårt att se vilken väg man ska välja just nu. Därför kan det vara bra att sätta upp delmål, det gör resan lite lättare. Då nästan samtliga arbetsgivare idag kräver en gymnasieutbildning, vilket också är en nödvändighet för studier på högskolor och universitet, är en avslutad gymnasieutbildning ett bra första delmål på er väg mot en spännande framtid med många valmöjligheter.

Om man verkligen inte vet vad man vill? Ja, då kan det vara bra att välja en utbildning som är så bred som möjligt, exempelvis en utbildning som är både praktiskt och teoretisk. Då ökar chansen att man hittar någonting man verkligen är intresserad av. Ett bra alternativ kan därför vara ITU-programmet på GKN Aerospace som bedrivs i samarbete med Nils Ericsonsgymnasiet. Programmet är både arbetsförberedande och högskoleförberedande och det ger eleverna en unik chans att skapa sin egen framtid.

Med det sagt så vill vi Traineer framföra ett stort tack till alla er som närvarade på inspirationskvällen. Vi hoppas den var till belåtenhet. För mer information och inspiration gå gärna in på gymnasieguiden.se.

Här ses Trainee David Johansson förklara vad ett fan case är för något.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.