Trycket ökar!

Trycket ökar!

Tjena bloggen!

Tänkte jag skulle skriva ett litet inlägg om de föreläsningar vi hållit ute hos Trollhättans niondeklassare. Som vi skrivit tidigare så har traineerna på GKN varje år ett så kallat trainee-projekt. I år går projektet ut på att försöka öka söktrycket till GKNs gymnasieprogram, ITU-programmet. Niondeklassarna skall inom kort göra sina gymnasieval så som en del av projektet har vi nu i januari varit ute på skolorna och föreläst om hur det är att arbeta som ingenjör, hur det är att plugga och vägen mot ett teknikyrke, där ITU-programmet såklart är en flygande start!

Det finns några elever som är väldigt intresserade och redan funderar på att utbilda sig till ingenjörer på universitetet, vilket är väldigt roligt att se. Det finns även en grupp av elever som är totalt ointresserade. En återkommande fråga från dessa individer är ”Varför ska man ens läsa matte och fysik, det är ju helt oanvändbart!”. Ack, om dom visste vart vi vore utan matte och fysik! Sen finns det en grupp av elever som är tveksamma, som kanske är intresserade men inte riktigt säkra på vad dom vill plugga ens på gymnasiet. Det är just den gruppen vi vill åt. Vi vill nå gruppen som är intresserad men inte säker, och vi vill hjälpa dom att bli säkra. Vi vill att dom ska söka ITU, vilket kan inspirera eleverna under gymnasietiden samtidigt som programmet är både yrkes- och högskoleförberedande.

Igår påpekade en kollega att man kan följa gymnasievalen live och att man därmed kan se hur många som sökt ITU i år och jämföra det med antalet från motsvarande datum tidigare år. Sökantalet skall igår ha legat på cirka dubbla uppmätta antalet vid samma tid förra året. Det gläder mig oerhört att få bekräftelse på att våra föreläsningar faktiskt når igenom till ungdomarna och att vi lyckas inspirera dom till att ta första steget mot ett teknikyrke. Vi får hoppas att sökantalet fortsätter öka enligt prognosen att det ska vara dubbelt mot förra året. För blir det så, då kan vi vara riktigt nöjda med vad vi åstadkommit!

 

Over and out

Jocke Åhman

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.