Kvalitet!

Kvalitet!

Efter vår fantastiska vecka i England har vi nu återigen bytt avdelningar. Jag har sedan ungefär en vecka tillbaka jobbat på en kvalitetsavdelning. Denna avdelning stöttar i princip hela GKN i Trollhättan inom en mängd olika områden. Ett av dessa områden är att se till att alla krav som finns från kunder, standarder och myndigheter följs genom hela verksamheten. Ett annat område är att utveckla och uppdatera det verksamhetsledningssystem som vi använder. Där finns alla processer, standarder och ansvarsområden beskrivna.

Det område som jag kommer arbeta mest med under mina tio veckor på avdelningen är deras förebyggande kvalitetsarbete mot produktion. Tillverkningsprocesserna övervakas så att man kan se trender i produktegenskaperna och försöka lösa ett problem innan egenskapen i fråga hamnar utanför toleransgränserna. Till hjälp används bland annat styrdiagram (se bild nedan).

Control Chart

Det övre strecket motsvarar den övre toleransgränsen och det nedre strecket motsvarar den nedre toleransgränsen. Efter att en produkt har bearbetats i en maskin mäts den egenskapen som bearbetades och detta mätvärde plottas sedan i diagrammet. När man gjort detta för ett antal produkter kan man till slut börja se en trend – går mätvärdena ut mot någon av toleransgränserna? Då bör man undersöka processen för att se varför det blir så samt implementera en åtgärd. Egenskapen fortsätter att mätas och förhoppningsvis går mätvärdena tillbaka mot mitten, där de i de allra flesta fall bör vara.

Jag tycker det här är väldigt spännande och ser fram emot att lära mig mycket mer om detta! Som jag skrev ska jag jobba mest med produktionsutvecklingen men även lära mig en hel del om de andra områdena. Jag är övertygad om att, oavsett vad jag kommer jobba med i framtiden, så kommer jag ha en otrolig nytta av min praktikperiod på den här avdelningen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.