Ett axplock ut livet som trainee

Ett axplock ut livet som trainee

Hej igen

Ett projekt som vi traineer har varit delaktiga i de senaste veckorna är läxhjälp tillsammans med Intize. Intize är en ideell förening som bedriver mentorskap i matematik. Som en del av vårat årsprojekt att stimulera intresset för teknik bland ungdomar, och då känns matematik som en given hörnsten för att väcka detta intresse. Är du intresserad, eller känner ni någon som kan vara intresserad så är det bara att dyka upp, alla är välkomna!

Men kanske mer spännande för många av er läsare så vet ni att det snart börjar bli dags för uttagningsdagarna för nästa uppsättning av traineer. Jag tänkte därför spendera lite av detta inlägg för att berätta mer om vad det innebär att vara trainee, samt vad man kan förvänta sig och vad man kan få uppleva. Ni som följer bloggen sedan tidigare är säkert bekanta med grunderna i traineeprogrammets utformning, nämligen att man genomför 10 veckors praktikperiod på olika avdelningar. Det fina med detta är att möjligheterna och friheten att röra sig mot nya områden känns obegränsad. Eftersom traineeprogrammet är 30 år gammalt inom företaget så är företaget och dess olika avdelningar väldigt rutinerade att ta emot nya personer, och kombinerat med det egna ansvaret och friheten som tilldelas traineen så blir möjligheterna enorma. För min egen del till exempel så kunde jag med enkelhet dela min nuvarande period till två 5 veckors perioder för att bredda mina lärdomar och mitt interna nätverk så mycket som möjligt.

Men företagets rutin av traineeprogrammet genomlyser även när man ser hur öppna och intresserade höga chefer är att få träffas med oss över intervjuer där dem kan dela sina erfarenheter och historier. Bland annat så har vi i måndags suttit ner med Mike McCann (CEO GKN Aerospace Engine Systems) för andra gången för att lära oss mer om hans erfarenheter och syn på ledarskap, företaget, branschen etc. Eller för att nämna ett annat exempel så tog det mindre än 2 arbetsdagar att lyckas boka 4st högt uppsatta chefer inom produktion för intervjuer. Detta privilegium att vanligtvis högt uppsatta chefer delar med sig av sin tid för att dela sina lärdomar med oss känns fantastiskt värdefullt och lärorikt på ett praktiskt sätt som annars troligtvis skulle vara svårt att införskaffa sig via utbildningar eller litteratur.

Att vara trainee öppnar även många dörrar externt, det vill säga att vi traineer har ännu inte upplevt ett enda nej när vi kontaktat andra företag och bett om att få träffa dem på studiebesök eller dylikt. Så många gånger känns möjligheterna att skapa sitt externa nätverk minst lika goda som att skapa sitt interna nätverk. Och med den tekniskt avancerade bransch som vi verkar inom, så kan ni tänka er att det finns massor av aktörer som arbetar med alla möjliga typer av fantastisk teknik, och möjligheterna att lära av varandra blir därmed nästintill obegränsade.

För att krydda detta lite extra så har vi traineer även ett eget årsprojekt som jag nämnde i början av inlägget där man får möta minst sagt oväntade arbetsuppgifter för en ingenjör. Vi får genomgå ledarskapsutbildningar, uppleva besök från andra traineer och skolor, följa med på tjänsteresor och andra externa utbildningar och mycket mycket mer. Så för att avsluta detta inlägg så kan man summera traineernas största utmaning som att istället få tiden att räcka till, för det är så mycket man hela tiden vill göra och uppleva. Och då är det tur att man har sina driva traineekollegor som hela tiden samarbetar för att få kalendern att gå ihop så att vi kan ta tillvara på varje chans som ges.

 

På återseende

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.