Ett första äventyr

Ett första äventyr

Dags för mig att bli av med oskulden som bloggskrivare. Likt tidigare år hade vi under programmets fjärde vecka en så kallad aktivitetsvecka. Under traineeprogrammets gång skall traineegruppen under dessa veckor besöka diverse företag runt om i Europa i syftet att stärka gruppens gemenskap och vidga vyerna inom och utanför aerospace-branschen. Tidigare år har detta inneburit allt från studiebesök vid Airbus fabriker i Toulouse till besök hos Tetra Pak i södra Sverige.

Privat utflykt till Ingarö i Stockholms skärgård för kvällsdopp och picknick.

Årets första aktivitetsvecka delades in i två delar där vi måndag – onsdag åkte på studiebesök runt om Stockholm och torsdag – fredag var på ledarskapsutbildning i Bohuslän. Vid sidan av alla arbetsrelaterade uppgifter bjöd veckan även på många privata vistelser så som en picknick på Ingarö i Stockholms skärgård. Utmärkt vecka för att lära känna varandra på riktigt!

SSC Swedish Space Corporation (Rymdaktiebolaget)
Veckans första besök gick till det forna Rymdaktiebolaget som nu ”rebrandat” sig till SSC, Swedish Space Corporation, för att förbättra sina internationella relationer. SSC är ett statligt aktiebolag grundat 1972, ursprungligen med syftet att främja rymdtekniska program inom Sverige samt ansvara för driften av raketbasen Esrange i utkanten av Kiruna. I huvudsak utvecklar och producerar SSC olika typer av rymdsystem så som experimentutrustning för forskning i tyngdlöshet. Denna sker med hjälp av olika typer av sondraketer vilka används på grund av det låga priset. Utöver forskning i tyngdlöshet har företagets raketbas Esrange en av världens mest aktiva civila satellitstationer som kommunicerar med olika typer av satelliter. Anledningen är Esranges fördelaktiga geografiska position, ovanför polcirkeln, vilket ger utmärkta förhållanden för regelbunden kontakt med såväl vetenskapliga satelliter som satelliter för jordobservationer.

Besök hos Swedish Space Corporation i Solna. Notera mängden blundande människor!

SSC har numera inga myndighetsuppgifter och har på senare år utökat sin kundportfoilo från endast svenska Rymdstyrelsen SNSB och europeiska rymdorganisationen ESA till att även inkludera flertalet internationella privata aktörer. Under besöket träffade vi Alf Vaerneus (Technical project manager, System engineer) på SSC’s huvudkontor i Solna. Förutom en kort företagspresentation visade Alf upp delar av företagets produktion samt en case study på Maxus 9 projektet. Första filmen nedan visar en kortare presentation av projektet. Andra filmen visar hur en Maxus 9 launch ser ut i ett 360°-perspektiv.

OHB Sweden AB
Efter SSC åkte vi vidare mot OHB Sweden AB, vilket är ytterligare ett bolag med rymdfokus som tidigare var en del av SSC. Företaget producerar så väl hela satellitsystem som delsystem för diverse rymdfarkoster till både kommersiella samt statliga kunder. Till skillnad från SSC har OHB fokus på satellitsystem för omlopp, både LEO (Low Earth Orbit) och GEO (Geostationary orbit). Detta inkluderar satelliter för datainsamling för tillexempelvis väder och satelliter för positioneringssystem (GPS och Galileo). Under besöket träffade vi Nils Pokrupa (Head of Spacecraft dept.), Desireé Brundin (Spacecraft Engineer) och Erik Clacey (Spacecraft Engineer) som gav en gedigen företagspresentation samt rundvisning av produktion, renrum samt företagets Mission Control Centers. Mycket spännande!

Besök hos OBH Sweden AB.

GKN Aerospace Governmental Relations Office
Sista besöket under Stockholmsresan gick till GKN’s egna kontor strax intill Sveriges riksdag. Kontoret, som endast har två anställda, har som syfte att upprätthålla goda politiska relationer och hålla berörda politiker väl informerade. Under mötet träffade vi Hannes Borg och Stefan Hjort som tillsammans tacklar denna typ av frågor. För tillfället arbetade de intensivt med den ytterst aktuella frågan om vilket land och företag som skall få motorunderhållet på JAS 39E Gripen. Kul att träffa någon som arbetar med dessa något udda frågor!

Bohusgården
Sista dagarna under resan gick till Uddevalla och Bohusgården för två dagars grupp- och ledarskapsutbildning. Förutom diverse välbefinnande aktiviteter, spenderades torsdag kväll med det traditionsenliga Traineé-dopet i ett elva gradigt Kattegatt. Väl tillbaka från en intensiv vecka väntar nu första rotationen på våra hemavdelningar följt av planering inför nästa aktivitetsvecka. KUL!

Bohusgården, strax efter det traditionsenliga Traineédopet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.