Ett spännande första år och mer att vänta

Ett spännande första år och mer att vänta

Hej bloggen!

Mitt namn är Lisa Markusson och detta är mitt första inlägg som ny lokal trainee här på GKN i Trollhättan. Min utbildningsbakgrund är Materialteknik på Luleå Tekniska Universitet (LTU) och det var här jag hörde talas om GKN Aerospace som företag. Luleå tekniska universitet och dess materialavdelning har ett lång och starkt samarbete med GKN i Trollhättan på grund av dess användande av spännande och högpresterande material såsom titan och superlegeringar. I slutet av min utbildning sökte jag mig därför till GKN och gavs möjligheten till mitt examensarbete inom additiv tillverkning (AM) under hösten 2016. Additiv tillverkning* är ett område som GKN satsar helhjärtat på för att vara konkurrenskraftiga i nutida och framtida affärer, men även för en mer effektiv och miljömedveten produktion med mindre materialspill. Läs gärna mer på http://www.gkn.com/en/our-technology/2016/additive-manufacturing/.

Under examensarbetet var jag placerad på GKNs avdelning för processutveckling vilket opererar främst på Innovatum och dess Produktionstekniska Centrum (PTC). Innovatum och PTC är ett samarbete mellan industri och akademi för att driva produktionsutveckling framåt. Mitt arbete fokuserades på karakterisering av pulver för metoden med direktdeponering av tillsatsmaterialet, Laser Metal Deposition (LMD), samt att hitta en andrahandsleverantör av pulver för GKN. Arbetet var utmärkt för att bygga en god grundförståelse för utveckling av AM vilket gav mig en fortsatt tjänst som Processingenjör på företaget. Detta har gett mig ett helt år av erfarenhet på GKN inom processutveckling av AM innan jag började min nya tjänst som trainee.

Additiv tillverkning – Självtagen bild från tester utförda i Tyskland!

Det jag vill få sagt till er läsare som kanske fortfarande är kvar i den akademiska världen och funderar på er väg framåt, är att GKN är ett fantastiskt företag med häftiga material och produkter, och en spännande affärsbransch. Håll utkik på vår hemsida efter spännande exjobb och ta chansen till en utmärkt ingång till företaget.

Min nya utmaning som trainee kommer vara att bredda min kunskap genom att rotera på olika avdelningar där jag kommer ha additiv tillverkning som en röd tråd. Min blick mot framtiden är att vara med och implementera processen på än fler produkter, att fortsätta det vi redan har lyckats med. Spännande tider väntar!

På återseende!
Lisa

*Additiv tillverkning – kollektiv term för olika processtekniker varvid material sammanfogas med en lager-på-lager metod för att tillverka en förprogrammerad 3D datamodell.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.