Första tiden i Sverige

Första tiden i Sverige

Hej igen läsare! Jag har nu startat min sista rotering på traineeprogrammet, vilket är 6 månader här i Trollhättan. Jag landade i Sverige den 1a september och deltog på en traditionell kräftskiva redan första dagen, en perfekt start på min vistelse här!

Traditionell svensk kräftskiva

Jag har de första veckorna orienterat mig kring faciliteterna och det lokala programmet tillsammans med de andra traineerna, samt bekantat mig med den uppgift jag kommer jobba med här. Jag kommer jobba med några av de AM-initiativ vi har. De involverar den teknik som kallas Laser Metal Deposition with Wire (LMD-w) varvid svetstråd och laser används för att deponera material. Planen är att använda denna teknik på min hemmasajt i El cajun, så jag kommer kunna ta tillvara på den kunskap om LMD-w vi har här i Sverige. Min främsta uppgift är att jobba med initiativ inom titanhöljen (titanium casings) där vi nuvarande använder smiden eller gjutgods i en svetsfabrikation. Vi vill istället utveckla möjligheten att använda LMD-w för att deponera material direkt på delar för att undvika svetsning, spara pengar och tid samt att förbättra kvalitén.

En sak som gör dessa faciliteter annorlunda jämfört med min hemmasajt i El Cajun är förekomsten av Innovatum, ett forskningscentrum här i Trollhättan som samarbetar med den lokala högskolan (Högskolan Väst) och andra lokala företag. Innovatum möjliggör för utveckling av nya processer, såsom LMD-w, fram tills processen är mogen för produktion. Kort sagt, man vill inte investera i en process innan man vet att man kan ta den vidare. Speciellt när dyra maskiner är med i ekvationen.

Jag ser framemot att dela med mig av vad jag jobbar med här i Trollhättan och mitt liv i Sverige. Men det har varit skoj än så länge!

-Nick, amerikansk trainee

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.