En resa i rymd och tid.

En resa i rymd och tid.

Hej!

Det har nu gått hälften av tiden på min hemavdelning Rotors. På denna avdelning utvecklar GKN bland annat turbiner till Europas raketprogram Ariane. Förutom att kontinuerligt leverera komponenter till Europas nuvarande raketprogram Ariane 5, sysslar avdelningen med utveckling och förberedelser av komponenter inför kommande Ariane 6, med planerad första uppskjutning 2020, samt projektet PROMETHEUS som beskrivs nedan. Då jag tjuvstartade min tid på GKN redan i juni hade jag redan varit på avdelningen i ett par månader innan traineeprogrammet igång.

Tidigare under sommaren var jag delaktig i en förstudie inom projektet PROMETHEUS. Detta franskägda och nyligen startade projekt har som mål att utveckla en raket med metan som bränsle. Likt samtliga andra rymdrelaterade projekt har PROMETHEUS en krystad förkortning som lyder  ”Precursor Reusable Oxygen METHan cost Effective engine. Man frågar sig vad som hände med ”U” och ”S”? Min del i projektet handlade om att utvärdera initiala designförslag av rotor och stator samt uppskatta rimligheten i uppsatta kundkrav. Väldigt stimulerande uppgift!

Efter uppstartsveckor på traineeprogrammet återvände jag till avdelningen trainee och arbetar nu under projektet Vinci. Inom Vinci-projektet har GKN design- och produktionsansvar för två turbiner till raketen Ariane 6’s överstegsmotor Vinci. Turbinerna driver motorns två bränslepumpar som i sin tur förser motorns brännkammare med bränsle. Till skillnad från PROMETHEUS är Vinci inne i en kvalificeringsfas där vi som turbinleverantör skall visa på att vår produkt uppfyller motorns kravspecifikation. Kvalificeringsfasen involverar täta samarbeten mellan produktion, testingenjörer och CAE-analytiker. Min roll i projektet behandlar utvärdering av turbinegenskaper som funktion av produktionsavvikelser. Spännande!

PS. How do you organize a space party? You planet!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.