Tjej-debatt på Högskolan Väst

Tjej-debatt på Högskolan Väst

God eftermiddag,

I fredags var jag, Emma, Lisa och Maria på Högskolan Väst och deltog i en tjej-debatt kring varför så få tjejer söker sig till ingenjörsutbildningar. Senaste åren har detta varit en nedåtgående trend i större delen av landet och syftet med debatten var att diskutera vad vi kan göra för att ändra på detta. De som deltog var elever från 9:an, gymnasiet och högskolan, samt en rektor från gymnasiet och personer från näringslivet. Eftersom vi hade olika bakgrunder och perspektiv blev det en väldigt intressant diskussion och vi kom fram till att problemet uppkommer redan i unga ålder. Vår teori var att många unga tjejer har prestationsångest och tror helt enkelt inte att de klarar av en ingenjörsutbildning eftersom de ständigt får höra hur svårt det är att ta sig igenom en. Vi berättade om vårt traineeuppdrag där vi kommer prata med niondeklassare om bl.a. vad en ingenjör gör om dagarna och vi fick mycket positiv feedback över detta.

Från tjej-debatten

Som ensam tjej på min avdelning så tycker jag att det är viktigt att dessa frågor uppmärksammas och att man arbetar för att locka fler kvinnor att söka sig till ingenjörsutbildningar. När jag var yngre hade jag ingen koppling till ingenjörsyrket, varken genom familj eller vänner och det tog lång tid för mig att förstå vad en ingenjör egentligen gör. Därför tror jag att det är viktigt för unga personer, speciellt tjejer, att få träffa kvinnliga ingenjörer för att få någon form av förebild och se att det är möjligt för en tjej att bli ingenjör. Det är verkligen spännande och varierande att vara trainee när aktiviteter som detta ingår i ens dagliga arbete. J

Nästa vecka åker jag och Philip på studiebesök till Tyskland men det får ni höra mer om i mitt nästa inlägg.

/Signe

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.