Frontiers of Additive Manufacturing

Frontiers of Additive Manufacturing

Hej igen!

I mitt första inlägg så pratade jag om min tid hittills på GKN, från exjobb till en fortsatt tjänst på RnT och till min position som trainee idag. Det har varit en rolig första tid som trainee där jag fortsätter att jobba med projekt inom RnT och additiv tillverkning (AM). Jag vill ju hemskt gärna berätta vad jag jobbar med för projekt för er läsare, tyvärr så är det svårt när jag jobbar med utveckling. GKN vill så klart hålla på alla goda ting för sig själv! I allmänhet så undersöker vi hela tiden vilka av GKN’s motorkomponenter som vi kan tillämpa additiv tillverkning på. Många komponenter utgår från stora och dyra smiden eller gjutgods vilket vi sedan bearbetar till slutlig form. Ibland bearbetar vi bort närmare 80 % av grundmaterialet vilket bara blir till spill, galet va? Det gör att vi har stor nytta av additiv tillverkning för att istället bygga upp material vilket i sin tur leder till mindre och billigare smiden eller gjutgods att köpa in.  Vi har redan idag flygplan som flyger runt om i världen med tillämpad additiv tillverkning, vilket vi är stolta över. Det är trots allt höga kvalitetskrav som måste mötas för att få komponenter till att flyga, både från oss själva och våra kunder men även myndigheter.

Något som jag däremot kan dela med mig av är en speciellt rolig möjlighet som jag fick för några veckor sedan. Jag fick förfrågan att tala på ett internationellt seminarium på Chalmers i Göteborg. Seminariet, Frontiers of Additiv Manufacturing, samlade cirka 200 personer från en mängd olika företag och universitet som på ett eller annat sätt jobbar med additiv tillverkning. Jag delade med mig om vad vi på GKN Aerospace har utvecklat genom åren och vad vi idag har flygande i luften tillverkat med AM. Det var väldigt roligt och utmanande att få tala inför så många och långt mer erfarna människor än jag själv! Det var första gången på en stor scen och jag måste erkänna att det var lite nervkittlande. Men skoj var det!

Seminarium på Chalmers, Frontiers of Additive Manufacturing

 / Lisa

Dagens visdomsord:
Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort
–          Astrid Lindgren

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.