Besök på ESTEC: European Space Research and Technology Center

Besök på ESTEC: European Space Research and Technology Center

Säg det tre gånger snabbt om ni kan.

Nu är vi traineer tillbaka på svensk mark igen efter en veckas tjänsteresa runt om Europa. Som ni kanske förstår kommer den närmsta framtiden därför att präglas av diverse reseminnen, bilder, name dropping och sköna historier om alla företag och platser vi besökt.

Det första besöket vi gjorde på ESTEC som drivs av European Space Agency (ESA) och ligger ca 1h sydväst om Amsterdam i Nederländerna. ESA är den europeiska rymdorganisation som driver forskning och utveckling av Europas rymdinitiativ.

Väl på plats träffade vi vår guide Isabelle, en veteran på ESA, som visade oss runt hela dagen. Vi träffade också på ESA-katten (ja de har en katt, något som vi bör ta efter på GKN). Dagen började med en gästföreläsning av Paul Spudis, en amerikansk rymdforskare, som föreläste om sin forskning kring ”the Value of the Moon” och pratade bland annat om hur vi kan utnyttja månen som resurs. Ämnet är lite kontroversiellt och Spudis fick många frågor, bland annat av Kasper, men generellt var den väldigt intressant och spännande.

Gästföreläsning om “the value of the moon” av Paul Spudis.

Efter föreläsningen träffade vi Joerg Wehner (Head of Institutional and Infrastructure Coordination Office at ESA) och Eike Kircher (Head of Basic Technology Research Programme Section) som berättade om ESA som organisation och hur det internationella samarbetet fungerar. Vi fick även besöka ESAs material labb där förra årets trainee Joel Larsson gör sin utlandstjänst där Ana Brandão (Material Engineer) visa oss runt i ESAs extremt imponerande laboratorium. Tror många av oss dreglade när vi fick se deras utrustning. Vi fick också en genomgång av framdrivningssystem laboratoriet av Jose Gonzalez del Amo (‎Head of the Electric Propulsion Section) som visade oss det senaste inom ESAs forskning på framdrivningssystem.

Dagen slutade med en 3D film av den internationella rymdstationen och rundvisning i deras visningshall. För att summera besöket måste jag säga att det märks att de tar emot över 8400 besökare per år, för de var otroligt gästvänliga. Vi fick också träffa väldigt många kunniga personer som gav oss en bred inblick i organisationen. Katten var ju också såklart en höjdpunkt! Helt klart ett lärorikt besök!

Besök i ESAs Space Exhibition Center. Till vänster är en 1:1 modell av Columbus, ESAs laboratirum som finns på ISS, den Internationella rymdstationen.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.