Aktivitetsvecka 2 – Besök på Safran

Aktivitetsvecka 2 – Besök på Safran

Hej igen bloggen,

Nu har vi precis kommit tillbaka till kontoret efter julledigheten. Själv spenderade jag jul och nyår i mitt kära Norrland tillsammans med släkt och vänner vilket var superhärligt. Framförallt snön var något jag längtat efter, då det här i Trollhättan är lite brist på den varan. Nu är jag dock hemma, utvilad och taggad inför en ny traineerotation! Innan jag ger mig in på den tänkte jag uppdatera er om en del av vår senaste aktivitetsvecka, närmare bestämt besöket på Safran.

Studiebesök på Safran

Detta var vårt sista studiebesök för veckan och som jag sa i mitt tidigare inlägg så var det här det besöket jag sett mest fram emot under aktivitetsveckan. De tidigare studiebesöken under veckan hade varit riktigt lärorika och bra, men besöket på Safran uppfyllde ändå mina förväntningar med råge!

Vi hade en fullspäckad dag med schema från 9-16 plus transporter runtomkring. Vi besökte Safrans site i Villeroche, vilket var väldigt häftigt. Villeroche ligger ganska nära Paris och med bil tar det inte mer än cirka en timme (förutsatt att det INTE var rusningstrafik..). Vi själva tycker nog att vår site i Trollhättan är rätt stor med våra drygt 2000 anställda och 3 stora verkstäder, men det var ingenting jämfört med Safran. Safran hade, på den siten vi besökte, ungefär 5000 anställda som arbetade med allt från montering av jetmotorer till kundrelationer med bland annat Airbus.

Som om inte det var nog så hade Safran även ett stort museum där dagens rundtur började. Museet drevs av pensionärer från Safran som arbetade som frivilliga med att renovera motorer och hålla i guidade turer, vilket var roligt att höra. Vi råkade även ha sådan tur att den som guidade oss var ingen mindre än den tidigare VDn för CFM56-motorn, som hade många spännande historier att berätta om både hans egen karriär och om flygbranschen överlag.

Museet var som sagt väldigt stort och innehöll element från hela flygindustrins historia, från att bröderna Wright flög sina flygplan 1903 till 2000-talet där Safran arbetar för fullt med sina framgångsrika motorer LEAP samt CFM56.

Safrans Museum

Efter museibesöket fick vi äran att träffa en av Safrans commercial managers som hade full koll på Safrans final assembly line som vi snart skulle få se. Han förklarade hur de arbetar med AR (Augmented reality) och effektiva monteringslinor för att klara av den framtida upptrampningen av produktionen pga hög efterfrågan från kunderna. Efter presentation och småprat fick vi äntligen gå ut i monteringen och se de stora motorerna sättas ihop på riktigt. Det var olika monteringsprocesser för olika motorer vilket var spännande att se. Det jag blev mest imponerad över var att det var så tyst, effektivt och modernt. Jag hade förväntat mig mycket ljud och lite omoderna industrilokaler men det var raka motsatsen vilket var roligt att se!

Hela gänget framför en LEAP-motor, taggade för att se Safrans assembly line

På kvällen gick vi alla ut och åt en finmiddag tillsammans vid Notre dame. Vi provade sniglar, gåslever och andra franska specialiteter vilket var riktigt gott, jag förstår varför fransk mat är så pass omtalad. Efter det begav vi oss till Eiffeltornet för att göra lite nattlig sightseeing. Aktivitetsveckorna är ju till för att vi ska arbeta och lära oss mer om industrin så om man vill turista i de städerna man åker till så får man ta chansen och göra det på ibland lite udda tider. Vi hann in till Eiffeltornet exakt två minuter innan de stängde entrén dit och fick se hela tornet upplyst i den mörka natten. Det var en trevlig avslutning på dagen och på vår andra aktivitetsvecka!

Nattlig sightseeing

Det var allt för mig för denna gång. God fortsättning på er!

//Emma

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.