Initiativ inom Artificiell Intelligens

Initiativ inom Artificiell Intelligens

I över 250 år har de fundamentala drivkrafterna bakom ekonomisk tillväxt varit tekonologiska innovationer. De viktigaste av dessa har varit de innovationer som ekonomer kallar för generella tekonologier, en kategori av uppfinningar som inkluderar ångmotorn, elektricitet, internet och förbränningsmotorn.

Varje generell teknologi har inducerat en våg av komplementära innovationer och möjligheter. Förbränningsmotorn tillexempel gav upphov till bilar, lastbilar, flygplan, motorsågar och gräsklippare som i sin tur möjliggjorde shopping center, nya logistikkedjor och till och med förorter. Många påstår att den viktigaste generella teknologin i skrivande stund är artificiell intelligens och i synnerhet Machine Learning, vilket är maskiners förmåga att lära sig mönster utifrån stora dataset.

Varför är detta så viktigt? I mängder av uppgifter vi utför på daglig basis finns mönster som är väldigt svåra för det mänskliga intellektet att uppfatta. ML-system (maskininlärning) är väldigt bra på att lära sig hitta dessa mönster och presentera korrelationer vi aldrig tidigare sett. Ofta uppnår dessa algoritmer vad man kallar för ”superhuman performance” vilket i korta drag innebär att algoritmernas prestanda långt överträffar människans förmåga.

På GKN jobbar vi aktivt med att få in Machine Learning i stora delar av vår organisation. Just nu ligger mitt fokus på AI-initiativ inom produktion, men initiativ har startats även inom produktutveckling. SPÄNNANDE!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.